HTML

Kínablog

A sárkány fészkében

Kína: kalandozások a Középső Országban. Történelem, kultúra, társadalom, jog, gazdaság, művészet. (A blogon fellelhető valamennyi írás a szerző tulajdonát képezi, annak bármilyen formában való felhasználása kizárólag a szerző előzetes engedélyével lehetséges.) huangati@freemail.hu

Címkék

abortusz (1) afrika (1) agyaghadsereg (1) asztrológia (1) átnevelés (1) auótipar (1) autó (1) autópáylaépítés (1) babonák (1) beszélgetések (3) bűn (2) büntetés (3) büntetése (1) büntetőeljárás (1) bürokrácia (2) család (2) családtervezés (1) császár (7) császárkor (5) császárság (4) dél kína (1) demokrácia (1) diktatúra (1) dinasztia (1) első (2) emberijog (1) építészet (2) erkölcs (2) és (1) esküvő (2) étel (1) étkezés (1) eunuch (2) európa (1) facebook (1) fal (1) feleség (1) férj (1) fesztivál (1) film (7) filozófia (2) földrajz (1) fotók (1) gazdagok (1) gazdaság (7) guanxu (1) gyerekek (1) gyermeknevelés (1) gyógyszer (1) halálbüntetés (4) házasság (2) hivatalnok (2) hold (1) huangdi (2) huangti (1) internet (1) írás (1) irodalom (1) japán (1) jiabao (1) jog (7) jókai (1) kapitalizmus (2) karácsony (1) kert (1) kína (2) kínai (1) kivégzés (1) költészet (1) kommunizmus (5) konfucianizmus (4) konfuciusz (2) konyha (1) környezetvédelem (1) korrupció (1) közigazgatás (1) közmondás (1) kubiláj (1) kultúra (7) kulturálisforradalom (1) kutyahúsevés (1) lingchi (1) lunyu (3) magyar (2) magyarok (1) mandarin (1) mao (3) Mao (1) marco (1) mitológia (1) modern (2) mondások (4) mongolok (1) morál (1) munkatábor (1) munkavállalók (1) művészet (3) nagy (1) Nanking (1) népesség (1) nevelés (1) oktatás (1) orvoslás (1) peking (2) pénz (1) polo (1) puyi (6) qin (3) qin dinasztia (1) rajzfilm (1) sárkány (1) shi (1) statisztikák (1) szabadságjogok (1) szülők (1) szülőtisztelet (2) találmányok (1) tang (1) tao (1) taoizmus (1) társadalom (6) tavasz (1) televízió (1) természet (1) tianjin (1) tigrisanya (1) tiltott (7) törtéenelem (1) történelem (5) tüntetés (1) újév (2) ünnep (2) utolsó (5) város (7) ven (1) wuxia (1) yang (1) yanni (1) yimou (1) yin (1) yuan dinasztia (1) zhang (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Ferenc Szabó00: Rohadjon meg az összes ilyen aberrált, primitív, barbár selejt szarláda. Nem kell mindent megzabál... (2020.07.16. 08:58) Kutyát enni jó...vagy mégsem?
  • Tíra Jándi: Az ozvegy nyugodtan ferjhez mehetett,ezt nem tiltottak,Kina nem India. Egy mandarin ovegyetol nem ... (2018.02.09. 22:39) A kínai tradícionális házasság és család
  • Link elek: Már nem Jack Ma a leggazdagabb, hanem Li Hejun. ~250%-ot emelkedett a cegenek az értéke 2014-ben ... (2015.02.10. 19:57) Kínai szupergazdagok
  • szepi64: hogyan írják helyesen? yin yang, vagy jin yang, vagy jin jang? (2015.01.20. 13:05) Yin-Yang és lefejezés
  • orvvadasz: A magyarok nem puhították a nyereg alatt a húst, viszont a kínaiak kutyát, macskát zabáltak fel. (2013.04.01. 20:24) Kik voltak a mandarinok?

Linkblog

2011.07.20. 17:42 huangati

Hogyan éltek a császárok a Tiltott Városban?

Az utolsó császár, Puyi emlékirataiból képet kaphatunk arról a hihetetlennek tetsző auráról, amely a császárokat körülvette évszázadokon keresztül. Miután Puyit lemondatták a trónról, életmódja mit sem változott, tényleges hatalma megszűnt létezni, azonban mindaz, ami a császár mindennapjainak rutinját jelentette, tovább élt.

A császár szinte sohasem volt egyedül. Mindig díszes kíséret követte, amely a következőképpen állt össze:

Amikor a császár sétálni indult a Tiltott Városban, előtte haladt egy eunuch, aki hangjelzéssel figyelmeztette az emberek térjenek ki, mert jön a császár. Mögötte ment a császár személye körüli két "legfőbb" eunuch, majd  maga a császár. Ha az uralkodó gyalog  ment két eunuch ment közvetlenül mögötte, akik arra figyeltek, nehogy elessen a császár, mögöttük egy eunuch tartotta a baldachint. Ezután a császár "dolgait" cipelők sora következett. Volt aki a kinyitható ülőkét cipelte, hogy az uralkodó bárhol leülhessen; volt aki a császár váltóruháit cipelte; volt aki az esernyőt és a napernyőt vitte; volt aki a császári teakészletet cipelte a forróvizes kannával és  a süteményes dobozokkal egyetemben; volt aki a császár gyógyszereit és a legszükségesebb elsősegélyhez szükséges dolgokat vitte a vállán; a sort általában a latrinát és a gyaloghintót cipelő eunuchok zárták.

Az étkezés lebonyolítására is külön koreográfia szolgált. Bárhol is volt a császár a palotában, ha kiejtette azt a szót a száján, hogy éhes, akkor egy egész gépezet indult be: az étekcsarnokig a különböző helyeken posztoló eunuchok vitték el a hírt,  hogy a császár éhes. Két asztalt állítottak fel a fő ételek, hármat a sütemények számára. Mielőtt az "Ég Fia" nekiállt volna enni, az ételkóstoló eunuch végigkóstolta az összes ételt, ezzel próbálták meg megelőzni, hogy megmérgezzék a császárt. Koronként ugyan változott a fogások száma, de azt lehet mondani, hogy általában 30 és 100 (!) körül mozogtak.

Nézzünk pl. egy reggelit: tyúk gombával, kacsasült, főtt hús, főtt pacal és tüdő, húsfilé párolt káposztával, párolt bárány, bárány spenóttal, szójasajt, sült hús párolt káposztával, bárányfilé hónapos retekkel, kacsaszeletek tengeri uborkával, kockára vágott kacsasült, párolt bambuszrügy, olajba sült húsos táska, hagymás sült, füstölt csülök, főtt szójabab, füstölt hússzelet, erősgyökér húsleves, színhúsleves...Az étkek már készen voltak, mire a császár neki ült étkezni, mivel azokat már fél nappal korábban elkészítették és folyamatosan melegen tartották. Ugyanis az lehetetlenségnek tetszett, hogy a császárnak várnia kelljen bármire is.

Na most ezt ne úgy tessék elképzelni, mint nálunk, hogy egy baromi nagy tányér mindenből...kis porceláncsészékben vagy tálkákban szolgálták ezeket föl és általában kis mennyiséget. A Qing-korban (XVII-XX.sz.) volt egy szabály, mely szerint a "császár nem ehet többet három tele szájnál", ami azt jelentette, hogy a császár maximum három falatott evett egy ételből. Ennek elsődleges oka az volt, hogy senki ne tudja mi a császár kedvenc kajája, ezért ne tudják megmérgezni. Ennek megelőzésére még egy óvintézkedést tettek: mindegyik ételben volt egy ezüstlapocska, mert úgy tartották, a méreg hatására a lapocska elszíneződik. A túlevés megakadályozására szolgáló szabály az uralkodó egészségét is óvta: féltették a gyomorrontástól, bármennyire is furcsának hangzik ez.

Hozzá kell, hogy tegyük, hogy az ételek összeállítása szinte mindig egészségmegőrzési célokat is szolgált. Az étekválasztók olyan ételeket és italokat válogattak össze, amiről tudták, hogy jótékony hatással van a szervezetre. Az ételek mellett elképesztő mennyiségű ital és gyümölcs is felkerült az asztalra: borok, dzsúzok, gyümölcskivonatok, aszalt gyümölcsök (pl. sárgadinnye, papaya, gyömbér, krizantém dzsem, gingko kivonat, borsmenta, mandula...stb.)

Ez a "kajahegy" elképesztő mennyiségeket jelentett: a hat személyből álló császári család egy hónap alatt mintegy 2000kg húst fogyasztott el, legalábbis ennyit tálaltak eléjük, valamint 388 tyúkot és kacsát. Ez persze elképesztő összegekbe is került, csakúgy, mint a ruházkodás.

A császár mindig új ruhában járt. Az utolsó császár kimutatása szerint 1 hónap alatt a következő ruhák készültek el: 11 prémkabát, 6 prémköntös, 2 prémmellény, 30 öltöny. A különféle ruhák hordása persze nem elsősorban "hóbort" volt, hanem részletesen megszabott rituálé: köpenyből pl. az év folyamán 28 félét kellett felvennie Kína urának.

A császári család ügyeivel több hivatal is foglalkozott (ide tartozott pl. a kincstár, a szertartások hivatal vagy a testőrség), összesen 48 részleg. Az 1916-os kimutatás szerint a császári udvar kiadásai mintegy 3.000.000 ezüstre rúgtak. Akkor amikor a császárság már nem is létezett...

folyt. köv...

29 komment

Címkék: város tiltott étkezés császárság puyi


A bejegyzés trackback címe:

https://kinablog.blog.hu/api/trackback/id/tr63083992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indapass90210 2011.07.21. 07:52:32

"részletesen megszabot rituálé: köpenyből pl. az év folyamán 28 félét kellett felvennie Kína urának"

Van szociológus, történész vagy jól informált kolléga, aki ki tudná fejteni, hogy mi is a rituálék igazi oka, szerepe a társadalomban?

Csak mert ha király lennék, nekem kurvára senki sem szabná meg, hogy mikor milyen köpenyt vegyek fel.

A nép fia 2011.07.21. 08:17:00

Ilyeneket ettek? És hol van az illatos-omlós csirke, a sült tészta, szecsuáni mártás? :-D Ezek semmi rendes kínai kaját nem ettek?

Jó írás, bár kissé kevésnek érzem. A császár a mindennapokban hogyan politizált? Hogyan irányított, rendelkezett? Milyenek voltak az audienciák, a döntések hogyan születtek? Hogyan gyakorolta akár a tényleges, akár a formális hatalmat? Mennyien laktak a Tiltott városban? Milyen apparátus készítette elő a jelentéseket a császárnak és segített a döntésben?

Flúgatlan 2011.07.21. 08:23:18

Mi lett a maradékkal? Mert ezt nyilván nem ették meg mind! Azok, amikhez hozzá sem nyúlt, odaadhatók voltak a Tiltott Város lakóinak?

hirokin 2011.07.21. 08:27:28

@Dövan: Ha te lennél a császár, és csecsemő korod óta arra idomítanának, hogy egy jólnevelt császár évente pontosan 28 féle köpenyt visel, akkor felvennéd.

p.a.r.t.i.z.a.n 2011.07.21. 08:32:15

Biztos látens homokos volt, hogy ennyi eunuchhal vette körül magát, betegesen féltette a popóját az anális közeledéstől. Én az ő helyében szolgálólányok hadát vettem volna igénybe, pl. a bal herémet cipelő szolgálólány, a jobb herémet kényeztető szolgálólány, Ru-di személye körüli szolgálólány...

huangati 2011.07.21. 08:58:15

@Dövan: Az a helyzet, hogy "látens szociológusként":) azt tudom neked mondani, hogy a kínaiak ebben nagymesterek voltak. A "li" szó- ami egyébként 100000 dolgot jelenthet - foglalta össze azokat a rituálékat, amelyeket mindenkinek be kellett tartania. A császár gyakorlatilag fogoly volt a saját palotájában, szinte egy perce nem telhetett el úgy, hogy ne a szabályoknak megfelelően cselekedjen. Ha valaki megsértette ezeket a szabályokat, az szentségtörésnek számított, a hasonlatom sántít, de plasztikus: képzelj el egy muszlimot, aki nem tartja be a Koránt. Vagy még egy: láttál már esküvői menetet nálunk, ahol mondjuk az emberek pirosban, fehérben, sárgában...stb. lettek volna? Ugye mindenki feketében van.

huangati 2011.07.21. 08:59:33

@A nép fia: Erre írtam korábban, hogy ezek csak figyelemfelkeltő írások, 20 oldalt nem tudok leírni, mert senki nem olvasná el, de az észrevételt kösz, írok majd egy posztot a császári politikáról is.

huangati 2011.07.21. 09:00:42

@p.a.r.t.i.z.a.n: Mindegyik császár körül eunuchok voltak, ergo, mindegyik homokos volt, a logikád szerint:)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.07.21. 09:04:53

@Dövan: A rituálé ebben az esetben a nemzeti és a vallási ünnepeket is jelenti, de például bizonyos követek fogadása is megkívánta a különleges öltözéket. Egy kérdésem lenne csak, mihez tudjuk viszonyítani a 3 millió ezüstpénzt.

A nép fia 2011.07.21. 09:24:43

@huangati: Köszönöm! Tetszenek amúgy a többi írásaid is! :-) Érdekesek!

felettes_én 2011.07.21. 10:55:17

@p.a.r.t.i.z.a.n: Eunuchok a hivatalnokok közötti hatalmi harc kiiktatása miatt kellettek. Eunuch csak a pozíciójának él, mivel családja nincs (nem harcol azért foggal-körömmel, hogy bebetonozza pozícióját a családjának, örököseinek).

Ibrahim a tevehajcsár 2011.07.21. 10:56:54

@p.a.r.t.i.z.a.n: Azért eunuch, mert mégis csak "férfiember" kellett a császár körül, aki megvédte ha úgy hozta a helyzet, és azért eunuch, hogy ne "vessen szemet" a császár feleségére vagy ágyasaira.

indapass90210 2011.07.21. 11:01:15

@hirokin: ez azt feltételezné, hogy önálló gondolkodásra alkalmatlan személy vagyok.

Vannak emberek, akik tudnak változni.

indapass90210 2011.07.21. 11:02:29

@huangati: na igen, de miért ilyen az ember? Miért ne lehetne mondjuk temetésre fehérben menni?

Feltehetőleg az egyetlen következménye az lenne, hogy egy bizonyos kor felettiek "megszólnának".

Ibrahim a tevehajcsár 2011.07.21. 11:07:54

@A nép fia: Nem biztos, hogy ha egy igazi kínainak megmutatnád a budapesti kínai éttermek választékát rájönne, hogy most "kínai kaját" eszik. Az apparátus egyébként nagyon komolyan és jól felkészült emberekből állott, akiknek komoly vizsgákon kellett átmenniük, ahhoz, hogy egy állami hivatalt elnyerjenek. Ők voltak a mandarinok. Innen ered egyébként a "mandarin nyelvjárás" is, mert Kínában majdnem minden falunak saját nyelve van, és gyakran még a szomszéd falvak lakói sem értik egymás nyelvét. Pl. ma a shanghaji helyi nyelv a pekingi "köznyelvvel" kb. 30%-os "átfedésben" van. Ez olyan, mintha egy angol és egy francia úgy akarna egymással beszélgetni, hogy az egyik csak angolul, a másik csak franciául tud. Ezért a mandarinoknak kötelező volt megtanulni egy közös nyelvet, amelyen a birodalom bármely részén megértették egymást. Ez a Hán nemzetség nyelve volt, amelyet ma a kínaiaknak kb. 50%-a beszél anyanyelvként, a többi az iskolában tanulja. A vizsga persze nem csak ebből állt, és ha valaki elnyert egy császári hivatalt, az örök életére gazdag embernek tudhatta magát, ezért rendkívül nagy volt a pályázók száma, és komoly felkészültséggel mentek neki a vizsgáknak.

hirokin 2011.07.21. 11:16:59

@Dövan: Az uralkodók nagyon ritkán borítják fel a szertartások és rituálék rendjét. Ehnaton próbálkozott ilyesmivel, de megszívta.
Egy uralkodóház gyermekének és az ég császárának lenni nem jelenti azt, hogy kedved szerint megváltoztathatod a palota rituáléját. Ha egy szertartásmester gyerek korod óta azt veri a fejedbe, hogy ennek így kell lenni felség, mert az Ön mélyen tisztelt ősei 30 nemzedékre visszamenőleg így csinálták, mert ez így tökéletes, és ha bármi megváltozik, akkor az ég haragja fogja elsöpörni felséged birodalmát, akkor elég nehéz ellentmondani.

Blobov 2011.07.21. 11:17:58

rosszmájú leszek: a "kínai császáros" bejegyzésekből még nem sokkal többet tudtam meg, mintha a Bertolucci-féle (Az utolsó kínai császár) filmet néztem volna meg.

biododírium 2011.07.21. 12:01:36

Arról van info, hogy ezek a császárok élvezték a létüket vagy nyűgként élték meg pl a sétálási témát?
Több kisérő, akik még csak nem is testőri pozícióban vannak ott, meg váltóruha, stb. Idióták voltak a szokások, ez nem is lehet vitaalap.

Plumper_ 2011.07.21. 12:05:23

ha ennyibe került a császári udvar, az azt jelenti, hogy a kiadások összege az alvállalkozókhoz jutott, tehát semmi gond, körbeér a pénz.

weekthor · http://budapestkave.blog.hu 2011.07.21. 12:18:46

Szia Huangati!

Mennyire mélyültél el Kínában? Van néhány műsorunk az országról a Klasszik Rádióban, esetleg beszélhetnénk.

Részleteket inkább e-mail-ben. Írj, ha érdekel.

viktor.hanko@gbmmcorp.com

Köszi!

huangati 2011.07.21. 16:13:00

@Blobov: legyél rosszmájú:) minden igényt sajnos nem lehet kielégíteni, örülök by the way, hogy láttad a filmet, alapmű.

huangati 2011.07.21. 16:14:55

@biododírium: ezt személye válogatta. Az hogy mi idióta és mi nem, az kultúrafüggő. Szerintünk meg így volt helyes.

huangati 2011.07.21. 16:19:57

@Dövan: nézd olyanokat kérdezel, ami miatt az emberek el szokták végezni a szociológia szakot:) Az embert többek között az különbözteti meg az állatoktól, hogy "homo sociologicus", azaz igazodik a társadalmi normákhoz. Ez egy a genetikánkba kódolt és a neveléssel elsajátított valami. Ugye te se állsz neki pisilni a villamoson?:) Az ember normákkal (szabályokkal) bástyázta magát körbe, mert így érzi jól magát és így lát előre. Amikor a szabályok megszűnnek, káosz lesz: nézd meg, ha nem működik egy kereszteződésnél a rendőrlámpa, hirtelen mindenkiből állat lesz és győz az erősebb. Ebből persze az is kiderül, hogy a szabály léte felülírja a bennünk meglévő agressziót, ami azért néha kibújik a zsákból. Akiknél túl gyakran bújik ki, azokat antiszociális viselkedése miatt börtönbe zárjuk. Így már érthető?:)))

indapass90210 2011.07.21. 16:44:17

@huangati: na igen, de a temetésen nem fekete ruhában megjelenést nehéz összehasonlítani a villamoson pisiléssel.

Az egyik pusztán zavarja a jelenlévőket, a másiknak pedig alapvetően higiéniai okai vannak.

Alapvetően nem tartom magam szociopatának, de rengeteg olyan szabály van, aminek az értelme megkérdőjelezhető és egyszerűen azért olyan amilyen, hogy a gyengébb értelmi képességűek számára is iránymutatást adjon.

Jó példa mondjuk erre az ittas vezetés tiltása. Szerintem 1 feles után simán bárhová el tudnék vezetni egy autót, de azért nem tehetem meg, mert egy jelentős mennyiségű ember ha meginná az elsőt, utána már leküldené a többit is.

De egy dolog a jog, meg egy dolog a hagyomány. Én pl tök jól érzem magam, ha van választásom, és nem feltétlenül kell valamit csak azért csinálnom, mert már 200 évvel ezelőtt is úgy csinálták.

huangati 2011.07.21. 17:47:43

@Dövan: ízlések és pofonok...de ha már itt tartunk: szívesen koccintasz sörrel???

indapass90210 2011.07.21. 18:14:53

@huangati: mivel külföldön és multikulti helyen élek, mindenhonnan származó haverokkal, ezért bármivel koccintunk :)
süti beállítások módosítása