HTML

Kínablog

A sárkány fészkében

Kína: kalandozások a Középső Országban. Történelem, kultúra, társadalom, jog, gazdaság, művészet. (A blogon fellelhető valamennyi írás a szerző tulajdonát képezi, annak bármilyen formában való felhasználása kizárólag a szerző előzetes engedélyével lehetséges.) huangati@freemail.hu

Címkék

abortusz (1) afrika (1) agyaghadsereg (1) asztrológia (1) átnevelés (1) auótipar (1) autó (1) autópáylaépítés (1) babonák (1) beszélgetések (3) bűn (2) büntetés (3) büntetése (1) büntetőeljárás (1) bürokrácia (2) család (2) családtervezés (1) császár (7) császárkor (5) császárság (4) dél kína (1) demokrácia (1) diktatúra (1) dinasztia (1) első (2) emberijog (1) építészet (2) erkölcs (2) és (1) esküvő (2) étel (1) étkezés (1) eunuch (2) európa (1) facebook (1) fal (1) feleség (1) férj (1) fesztivál (1) film (7) filozófia (2) földrajz (1) fotók (1) gazdagok (1) gazdaság (7) guanxu (1) gyerekek (1) gyermeknevelés (1) gyógyszer (1) halálbüntetés (4) házasság (2) hivatalnok (2) hold (1) huangdi (2) huangti (1) internet (1) írás (1) irodalom (1) japán (1) jiabao (1) jog (7) jókai (1) kapitalizmus (2) karácsony (1) kert (1) kína (2) kínai (1) kivégzés (1) költészet (1) kommunizmus (5) konfucianizmus (4) konfuciusz (2) konyha (1) környezetvédelem (1) korrupció (1) közigazgatás (1) közmondás (1) kubiláj (1) kultúra (7) kulturálisforradalom (1) kutyahúsevés (1) lingchi (1) lunyu (3) magyar (2) magyarok (1) mandarin (1) Mao (1) mao (3) marco (1) mitológia (1) modern (2) mondások (4) mongolok (1) morál (1) munkatábor (1) munkavállalók (1) művészet (3) nagy (1) Nanking (1) népesség (1) nevelés (1) oktatás (1) orvoslás (1) peking (2) pénz (1) polo (1) puyi (6) qin (3) qin dinasztia (1) rajzfilm (1) sárkány (1) shi (1) statisztikák (1) szabadságjogok (1) szülők (1) szülőtisztelet (2) találmányok (1) tang (1) tao (1) taoizmus (1) társadalom (6) tavasz (1) televízió (1) természet (1) tianjin (1) tigrisanya (1) tiltott (7) törtéenelem (1) történelem (5) tüntetés (1) újév (2) ünnep (2) utolsó (5) város (7) ven (1) wuxia (1) yang (1) yanni (1) yimou (1) yin (1) yuan dinasztia (1) zhang (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Ferenc Szabó00: Rohadjon meg az összes ilyen aberrált, primitív, barbár selejt szarláda. Nem kell mindent megzabál... (2020.07.16. 08:58) Kutyát enni jó...vagy mégsem?
  • Tíra Jándi: Az ozvegy nyugodtan ferjhez mehetett,ezt nem tiltottak,Kina nem India. Egy mandarin ovegyetol nem ... (2018.02.09. 22:39) A kínai tradícionális házasság és család
  • Link elek: Már nem Jack Ma a leggazdagabb, hanem Li Hejun. ~250%-ot emelkedett a cegenek az értéke 2014-ben ... (2015.02.10. 19:57) Kínai szupergazdagok
  • szepi64: hogyan írják helyesen? yin yang, vagy jin yang, vagy jin jang? (2015.01.20. 13:05) Yin-Yang és lefejezés
  • orvvadasz: A magyarok nem puhították a nyereg alatt a húst, viszont a kínaiak kutyát, macskát zabáltak fel. (2013.04.01. 20:24) Kik voltak a mandarinok?

Linkblog

2011.03.24. 06:44 huangati

A 7 válóok Kínában

Egy korábbi posztban már volt szó a házasságról, most egy kicsit más megvilágításban...

Azt már tudjuk, hogy a házasulandók női fele alárendelt szerepet játszottak, ez a mostani mondandónkból is kiderül. A kínai császári törvénykönyvek a házasság kapcsán elsősorban azzal foglalkoztak, hogy mi történjen azokkal, akik megszegnek valamilyen előírást? (Pl. az európai kultúrkörben igen fajsúlyos témának számító vagyonmegosztás kérdéskörével egyáltalán nem foglalkoztak.)

A Tang-kódex kommentárja azt mondja, hogy a házasság a természet rendjét és harmóniáját követi, bárki, aki ezt a harmóniát megsértette, meg kellett büntetni: „A szertartás szerint, a Nap keleten bukkan fel, a Hold nyugaton. Ők hasonlatosak a férjhez és a feleséghez.” Az egymással házasulandók számára a jog előírta a házasságközvetítő igénybevételét, ő volt az, aki a modern „anyakönyvvezető” szerepét játszotta azzal a nagy különbséggel, hogy az állam semmilyen formában nem regisztrálta a házasságkötés tényét. A házasság a két család közötti szerződés volt, amelyet mindkét család „feje” – általában az apa, nagyapa, nagybáty vagy idősebb báty – írt alá. Ha a feleség családja később megszegte a szerződést, akkor a szerződés aláírójára 60 botütés várt. Ha a férj családja szegte meg a szerződést, akkor büntetés nem járt, viszont a kapott ajándékokat vissza kellett szolgáltatni.

A házasságközvetítő volt az, akinek kötelessége volt megvizsgálni azt, hogy csak az arra jogosultak kössenek házasságot. Férfiaknál az életkori határ 14 év volt, nők esetében 12 év. Az egymással különböző rokonsági fokban álló rokonok közötti házasságkötésért súlyos büntetések jártak: unokatestvérek közötti házasságért száműzetés, ugyanazon vezetéknevű férfi és nő egybekeléséért két év kényszermunka járt. Ugyanígy büntették a kettős házasságot is. A monogám kapcsolatok elvének megfelelően egy férfinak egy főfelesége lehetett, aki ezt a szabályt megsértette, egy év kényszermunkával büntették. Mindezek ellenére a férfiak a feleségük mellett tarthattak ágyasokat, ami nem volt tiltott, viszont a feleséget nem lehetett ágyassá „lefokozni”, mert ez a társadalmi hierarchia megsértésének számított, minden ilyen esetben a férjre két év kényszermunka várt. A törvény kommentárja  szerint „az ágyasok adhatók és vehetők így nagyon különböznek a feleségtől. A szolga (állapotúak) inferior és és ne ugyanaz az osztály, mint a közembereké.”

Az ősök és a férj tiszteletének egyik eleme volt az, hogy elhunytuk után 27 hónapig kellett őket gyászolni, aki ezen időtartamon belül megházasodott arra három év kényszermunka várt. Ugyanilyen módon büntetés várt azokra is, akik megszegték azt az elvet, hogy párt csak az azonos társadalmi osztályból szabadott választani, ha egy szolga egy közember lányát vette el feleségül másfél év kényszermunkával sújtották. Ha a házasság fenyegetés hatására jött létre, akkor a büntetést egyfokkal kellett emelni, ha erőszakot is alkalmaztak, akkor még egy fokkal kellett emelni.

A házasság felbontásának joga a férjet illette – a törvény felsorolt 7 lehetséges okot, amikor ezt megtehette –, ha ezt a feleség tette meg konszenzus nélkül, akkor két év kényszermunka várt rá. A tradicionális kínai jog az endogámiát is súlyosan büntette, úgy vélték ez az ősök iránti tisztelet megsértése és szerencsétlenséget hozhat, az ötödik gyászfokozaton belüli rokonok esetében a büntetés három év kényszermunka. A „hét kondíció”, tehát a házasság felbontásának okait tartalmazta: meddőség, házasságtörés, nem erkölcsös viselkedés (féltékenység), anyóssal ill. apóssal szembeni engedelmetlenség, gyógyíthatalan betegség, szószátyárság és lopás. Léteztek olyan okok, amelyek nemcsak a feleség, hanem a férj „hibájából” is bekövetezhettek, a házasság ilyenkor a törvény erejénél fogva szűnt meg, ilyennek számított például a másik családtagjainak megütése vagy megölése, szexuális viszony folytatása a másik család valamely tagjával. Habár az előbb említett esetek kivételével a házasság felbontásának joga a férjet és családját illette, azért „mondvacsinált” okokból nem válhatott el, azaz ha a magatartása nem volt indokolható, akkor másfél év kényszermunkával büntették.

 

Szólj hozzá!

Címkék: család jog házasság férj feleség császárkor


A bejegyzés trackback címe:

https://kinablog.blog.hu/api/trackback/id/tr972767020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása