HTML

Kínablog

A sárkány fészkében

Kína: kalandozások a Középső Országban. Történelem, kultúra, társadalom, jog, gazdaság, művészet. (A blogon fellelhető valamennyi írás a szerző tulajdonát képezi, annak bármilyen formában való felhasználása kizárólag a szerző előzetes engedélyével lehetséges.) huangati@freemail.hu

Címkék

abortusz (1) afrika (1) agyaghadsereg (1) asztrológia (1) átnevelés (1) auótipar (1) autó (1) autópáylaépítés (1) babonák (1) beszélgetések (3) bűn (2) büntetés (3) büntetése (1) büntetőeljárás (1) bürokrácia (2) család (2) családtervezés (1) császár (7) császárkor (5) császárság (4) dél kína (1) demokrácia (1) diktatúra (1) dinasztia (1) első (2) emberijog (1) építészet (2) erkölcs (2) és (1) esküvő (2) étel (1) étkezés (1) eunuch (2) európa (1) facebook (1) fal (1) feleség (1) férj (1) fesztivál (1) film (7) filozófia (2) földrajz (1) fotók (1) gazdagok (1) gazdaság (7) guanxu (1) gyerekek (1) gyermeknevelés (1) gyógyszer (1) halálbüntetés (4) házasság (2) hivatalnok (2) hold (1) huangdi (2) huangti (1) internet (1) írás (1) irodalom (1) japán (1) jiabao (1) jog (7) jókai (1) kapitalizmus (2) karácsony (1) kert (1) kína (2) kínai (1) kivégzés (1) költészet (1) kommunizmus (5) konfucianizmus (4) konfuciusz (2) konyha (1) környezetvédelem (1) korrupció (1) közigazgatás (1) közmondás (1) kubiláj (1) kultúra (7) kulturálisforradalom (1) kutyahúsevés (1) lingchi (1) lunyu (3) magyar (2) magyarok (1) mandarin (1) mao (3) Mao (1) marco (1) mitológia (1) modern (2) mondások (4) mongolok (1) morál (1) munkatábor (1) munkavállalók (1) művészet (3) nagy (1) Nanking (1) népesség (1) nevelés (1) oktatás (1) orvoslás (1) peking (2) pénz (1) polo (1) puyi (6) qin (3) qin dinasztia (1) rajzfilm (1) sárkány (1) shi (1) statisztikák (1) szabadságjogok (1) szülők (1) szülőtisztelet (2) találmányok (1) tang (1) tao (1) taoizmus (1) társadalom (6) tavasz (1) televízió (1) természet (1) tianjin (1) tigrisanya (1) tiltott (7) törtéenelem (1) történelem (5) tüntetés (1) újév (2) ünnep (2) utolsó (5) város (7) ven (1) wuxia (1) yang (1) yanni (1) yimou (1) yin (1) yuan dinasztia (1) zhang (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Ferenc Szabó00: Rohadjon meg az összes ilyen aberrált, primitív, barbár selejt szarláda. Nem kell mindent megzabál... (2020.07.16. 08:58) Kutyát enni jó...vagy mégsem?
  • Tíra Jándi: Az ozvegy nyugodtan ferjhez mehetett,ezt nem tiltottak,Kina nem India. Egy mandarin ovegyetol nem ... (2018.02.09. 22:39) A kínai tradícionális házasság és család
  • Link elek: Már nem Jack Ma a leggazdagabb, hanem Li Hejun. ~250%-ot emelkedett a cegenek az értéke 2014-ben ... (2015.02.10. 19:57) Kínai szupergazdagok
  • szepi64: hogyan írják helyesen? yin yang, vagy jin yang, vagy jin jang? (2015.01.20. 13:05) Yin-Yang és lefejezés
  • orvvadasz: A magyarok nem puhították a nyereg alatt a húst, viszont a kínaiak kutyát, macskát zabáltak fel. (2013.04.01. 20:24) Kik voltak a mandarinok?

Linkblog

2011.08.29. 16:59 huangati

A nevelés és oktatás a régi Kínában

Amíg Európa a XIX. századig gyakorlatilag analfabéta volt, Kínában már XI. században az állam feladata lett a közoktatás (legalábbis részben). (Gondoljunk bele, ebben az időben telepedtünk meg a Kárpát-medencében). Persze mondhatjuk azt, hogy a kínaiaknak "könnyű" volt, hiszen volt egy Konfuciuszuk, aki Lenin után szabadon azt hirdette: tanulni, tanulni, tanulni...Minden "valamirevaló" ember tanulni szeretett volna, hiszen a társadalmi felemelkedés egyik fontos (ha nem a legfontosabb) csatornája volt az írni és olvasni tudás. A sensi (hivatalnok vagy mondjunk értelmiséget szabad fordításban) a kínai társadalom privilegizált rétegének számított. Szemben Európával, a magasabb státuszú társadalmi rétegekbe nemcsak a már maguk is ilyen státusszal rendelkezők leszármazói juthattak be, hanem elvileg bárki. (Persze ehhez pénz is kellett, mármint a taníttatáshoz.)

Szóval a kínai oktatás egyben nevelést is jelentett, elsősorban a konfuciánus eszménynek megfelelő ember nevelését: legyél szeretetreméltó, legyél engedelmes, udvarias, tartsd be a szabályokat, légy tartózkodó és szerény, elégedj meg a sorsoddal és élj harmóniában a családoddal és a környezeteddel. És mindenekelőtt tisztelt mindenkit aki korban, rangban, státuszban előtted áll. Még maga Marco Polo is elképedve jegyzi fel naplójába:"A családok között soha nincs civódás, hangos veszekedés...a jóindulat...a férfiak és nők között olyan fokú, hogy az egy utcában lakó emberek olyanok, mintha egy családhoz tartoznának."

Az iskolai oktatás 6-7 éves korban kezdődik. A kereskedői társadalmi rétegtől felfelé ez mindenki számára morális kötelesség volt, csak a legszegényebbek gyermekei maradtak ki az iskolai tanulmányokból. A kiváló tanulók gyorsan továbbléphettek, az állami főiskolák intézetek ill. magániskolák tárt karokkal várták a nebulókat. A diákok havonta vizsgáznak, tavasszal és ősszel terjedelmesebb vizsgákat tesznek le. A klasszikus kínai szövegek ismerete (Írások Könyve, Dalok Könyve...stb.) alap, ezeket betéve kellett tudni, ehhez járulnak még hozzá a helyi szokásokkal, istenekkel kapcsolatos szertartások részletes ismerete és a költészet magas fokú elsajátítása.

Mi lehetett a kis "cserebogárból"? Legtöbben az irodalmi doktorátust választották ui. ez adta a legnagyobb tekintélyt és ez számított a "joker"-nek a legjövedelmezőbb és legnagyobb tekintélyű pályák felé. De ezenkívül népszerűek voltak az orvosi, filológiai, történelmi, szertartástani vagy katonai tanulmányok is.

A Ming-korban a központi hatalom támogatta és elősegítette új iskolák létrejövetelét, a falvak lakóit felhívásokban kérték, hogy állítsanak fel falusi iskolákat a legszegényebbek tanulására. A szorgalmasak nemegyszer egészen magasra emelkedtek a hivatali ranglétrán. Sok ilyen történetet ismerünk, ez a történet későbbről, a XIX. századból való: Tao Mo ötéves volt, amikor apja meghalt, és az anyja által szőtt selymet árulta a piacon, hogy ne haljanak éhen. A fiú, amikor nagyobb lett önszorgalomból kezdett el tanulni és 21 évesen rakta le az első vizsgafokozatot. Később elfogták a taiping-felkelők, akik fizikai munkára kényszerítették, a kényszermunka után hazatért, de időközben édesanyja és felesége is elhunyt. 33 évesen szerezte meg a "jinshi"-fokozatot, majd később Shaanxi és Gansu tartományok főkormányzója lett.

A Ming-dinasztia bukása után az új mandzsu hatalom semmiféle "elhajlást" nem tűrt el, ezért a legtöbb magániskolát bezáratták és az oktatás szinte teljes egészében az állam privilégiuma lett.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás nevelés


A bejegyzés trackback címe:

https://kinablog.blog.hu/api/trackback/id/tr33188534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása