HTML

Kínablog

A sárkány fészkében

Kína: kalandozások a Középső Országban. Történelem, kultúra, társadalom, jog, gazdaság, művészet. (A blogon fellelhető valamennyi írás a szerző tulajdonát képezi, annak bármilyen formában való felhasználása kizárólag a szerző előzetes engedélyével lehetséges.) huangati@freemail.hu

Címkék

abortusz (1) afrika (1) agyaghadsereg (1) asztrológia (1) átnevelés (1) auótipar (1) autó (1) autópáylaépítés (1) babonák (1) beszélgetések (3) bűn (2) büntetés (3) büntetése (1) büntetőeljárás (1) bürokrácia (2) család (2) családtervezés (1) császár (7) császárkor (5) császárság (4) dél kína (1) demokrácia (1) diktatúra (1) dinasztia (1) első (2) emberijog (1) építészet (2) erkölcs (2) és (1) esküvő (2) étel (1) étkezés (1) eunuch (2) európa (1) facebook (1) fal (1) feleség (1) férj (1) fesztivál (1) film (7) filozófia (2) földrajz (1) fotók (1) gazdagok (1) gazdaság (7) guanxu (1) gyerekek (1) gyermeknevelés (1) gyógyszer (1) halálbüntetés (4) házasság (2) hivatalnok (2) hold (1) huangdi (2) huangti (1) internet (1) írás (1) irodalom (1) japán (1) jiabao (1) jog (7) jókai (1) kapitalizmus (2) karácsony (1) kert (1) kína (2) kínai (1) kivégzés (1) költészet (1) kommunizmus (5) konfucianizmus (4) konfuciusz (2) konyha (1) környezetvédelem (1) korrupció (1) közigazgatás (1) közmondás (1) kubiláj (1) kultúra (7) kulturálisforradalom (1) kutyahúsevés (1) lingchi (1) lunyu (3) magyar (2) magyarok (1) mandarin (1) mao (3) Mao (1) marco (1) mitológia (1) modern (2) mondások (4) mongolok (1) morál (1) munkatábor (1) munkavállalók (1) művészet (3) nagy (1) Nanking (1) népesség (1) nevelés (1) oktatás (1) orvoslás (1) peking (2) pénz (1) polo (1) puyi (6) qin (3) qin dinasztia (1) rajzfilm (1) sárkány (1) shi (1) statisztikák (1) szabadságjogok (1) szülők (1) szülőtisztelet (2) találmányok (1) tang (1) tao (1) taoizmus (1) társadalom (6) tavasz (1) televízió (1) természet (1) tianjin (1) tigrisanya (1) tiltott (7) törtéenelem (1) történelem (5) tüntetés (1) újév (2) ünnep (2) utolsó (5) város (7) ven (1) wuxia (1) yang (1) yanni (1) yimou (1) yin (1) yuan dinasztia (1) zhang (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Ferenc Szabó00: Rohadjon meg az összes ilyen aberrált, primitív, barbár selejt szarláda. Nem kell mindent megzabál... (2020.07.16. 08:58) Kutyát enni jó...vagy mégsem?
  • Tíra Jándi: Az ozvegy nyugodtan ferjhez mehetett,ezt nem tiltottak,Kina nem India. Egy mandarin ovegyetol nem ... (2018.02.09. 22:39) A kínai tradícionális házasság és család
  • Link elek: Már nem Jack Ma a leggazdagabb, hanem Li Hejun. ~250%-ot emelkedett a cegenek az értéke 2014-ben ... (2015.02.10. 19:57) Kínai szupergazdagok
  • szepi64: hogyan írják helyesen? yin yang, vagy jin yang, vagy jin jang? (2015.01.20. 13:05) Yin-Yang és lefejezés
  • orvvadasz: A magyarok nem puhították a nyereg alatt a húst, viszont a kínaiak kutyát, macskát zabáltak fel. (2013.04.01. 20:24) Kik voltak a mandarinok?

Linkblog

2011.04.06. 10:45 huangati

Gyermeknevelés kínai módra avagy megéri e diktátornak lenni?

Azt felnőttként mindenki látja, hogy az ázsiaiak másképpen viselkednek. Még a legapróbb momentumokban is teljesen más a hozzáállásuk, mint a nyugati embernek. Mi hajlamosak vagyunk elítélni más kultúrákat csak azért, mert ők mások. Nekünk idegen, nekik természetes. És ez már így megy évezredek óta...

Az ázsiai országok többségében, így Kínában is a tekintély elv olyan alapvető norma, amelyet nem illik megkérdőjelezni. Ami "felülről" jön az jó és végre kell hajtani, mert "csak". És ez már a gyermekkorban megkezdődik, így válnak a kis japánok, a kis kínaiak...stb. végletekig engedelmes felnőtté. Nem biztos, hogy ez az üdvözítő út, de meg van az eredménye: az USA legismertebb egyetemeinek (Harvard, Yale, Berkeley...stb.) legjobb tanulói ázsiai bevándorlók gyerekei és különösen a kínaiak.

Nemrégiben a nyugati ember is bepillantást kaphatott abba, hogyan folyik a gyereknevelés odaát, néhány hónappal ezelőtt jelent meg Amy Chua: Battle Hymn of the Tiger Mother (A tigrisanya harci himnusza) c. könyve és bestseller lett. (Nálunk nem kapható.) A hölgy egyébként jogászprofesszor a Yale egyetemen.

Két lányát - Európából nézve - drákói szigorral nevelte: nem mehettek át osztálytársaikhoz játszani, nem nézhették a TV-t, nem videójátékozhattak, 5-ös (A) osztályzatnál rosszabb nem lehetett az ellenőrzőjükben, kötelező zongora- és hegedűleckéket kellett venniük...stb. A lényeg: a gyerek nem hozhat szégyent a szüleire, ezért mindenből a maximumot kell hozniuk. (Az "arc" elvesztése egy külön posztot érdemelne, ez az egyik alapvető elv, ami alapján a kínai társadalom működik.) Ha a gyerek valamit nem akar, olyan nincs. A szülőnek le kell törnie az ellenállását, bármi áron. Ezt a nyugati szülők hamar feladják, a kínaiak azonban nem. Ha a gyerek nem teljesít, a nyugati szülők hajlamosak az iskolát, a tantervet, a tanárt...stb. vádolni, csak magukat és a gyereküket nem, a kínai ember azonban csak magában keresi a hibát.

Egy példa: a szerző leírja, hogy egy alkalommal gyermeke nem tudott egy darabot lejátszani a zongorán, sírt, toporzékolt..., az anya válasza az volt, hogy nem ehetett, nem ihatott, nem játszhatott, nem mehetett ki WC-re addig, ameddig meg nem tanulta tökéletesen eljátszani a kötelező leckét. A szerző szerint a nyugati gyerekek is gyakorolnak egy-két órát, a kihívás azonban a 3. ill. 4 óránál kezdődik.

Az, hogy van különbség, méghozzá óriási a nyugati és a keleti ember szemlélete között, jól jelzi az a felmérés is, amelyben anyákat kérdeztek meg arról, mi a véleményük arról az állításról, hogy "az iskolai követelmények túlzott hangsúlyozása nem tesz jót a gyerekeknek". Ezzel a nyugati anyák 70%-a egyetértett, a kínaiak közül azonban senki! A kínai anya szerint, ha a gyerek nem teljesít az iskolában, akkor a szülők nem végzik rendesen a dolgukat. Pont.

Kínában szinte elképzelhetetlen, hogy a gyerek azzal jöjjön elő otthon, hogy beválogatták valamelyik iskolai csapatba, legyen az színjátszás, sport...stb. és ő ezt meg ezt fogja csinálni. Ezt odaát a szülő dönti el, ebbe a gyereknek nincsen beleszólása, hiszen a szülő tudja, mi a legjobb a gyerekének. Az lényegtelen, hogy a gyereknek "tetszik" e valami vagy nem, élvezi e vagy nem. A kínai anya szerint, majd élvezni fogja, ha eléri a sikereket, de addig bizony gyakorolni kell, nem keveset. Ha a gyerek nem teljesít vagy rosszul teljesít, vagy "nem akarja", akkor jön a büntetés, a megszégyenítés, ami innen nézve nem egyszer elég drákóinak tűnik.

A legnagyobb probléma azzal van -a szerző szerint -, hogy a nyugati a ember a sikertelenséget is sikerként könyveli el. Amikor a gyerek a teniszlabdát már majdnem átüti a háló fölött, de még azért elakad a hálóban, az egész család örömujjongásban tör ki. Kínában ez elképzelhetetlen. A nyugati ember gyakran fél kritikákat megfogalmazni a gyerekével szemben, a keleti szülő azonban nyíltan kritizálja csemetéit és nem hagyja őket addig békén, ameddig úgy nem csinálják, ahogy az tökéletes.

A könyv szerzője által leírt egyik eset talán a legjobban világítja meg ezt a témát: két lánya - a férjével együtt - a születésnapjára készültek és egy étterembe mentek el, ahol az apa megkérte a két lányt, hogy adják át ajándékaikat anyjuknak. Ezek két kártyát takartak, amelyre a lányok két nagy smiley-t rajzoltak. Az "anyatigris" azonban nem úgy reagált, ahogy mi reagáltunk volna: azt mondta lányainak, olyat várok el tőletek, amibe több időt fektettetek. Aztán a lányok kaptak 2 percet, hogy kijavítsák egyszerűen rajzolt ajándékukat.

A kínai gyerekeknek a szüleiket "minden áron" tisztelniük kell, még akkor is, ha ez nehezükre esik. A könyv íróját egyszer nagyon megfeddte az édesapja, hogy "csak" második lett az iskolai zenei versenyen. "Többé ne hozz ilyen szégyent a fejemre" - mondta neki. A későbbi könyvíró nem gondolta úgy, hogy folt esett volna az önbecsülésén, sőt még jobban tisztelte apját.

Mindennek eredője persze a konfuciánus gondolkodás évezredes gyökereiben keresendő, amelynek társadalomszemlélete alapvetően hierarchikus és amely szerint a feljebbvalónak mindig engedelmeskedni kell. Még akkoris, ha úgy érezzük, hogy az egész világ "hülye" csak mi vagyunk az "okosok". Idézet a Mestertől: "

A mester mondotta: "Szüleidet szolgálván hibáikra szelíden figyelmeztesd őket. Ha látod, hogy semmiképpen nem akarnak rád hallgatni, akkor kettőzd meg tiszteletedet anélkül, hogy visszavonnád (tanácsodat). Még ha ők rosszul bánnak is veled, nem szabad zúgolódni ellenük."

Persze az Európából "zsarnokinak" tűnő fegyelmezési- és nevelési rendszer mögött több évezredes szokások és elvek állnak. Semmin sem lehet csodálkozni a nevelési rendszer kapcsán egy olyan országban, ahol még 100 évvel ezelőtt is a szülő olyan büntetést kérhetett a gyerekeire, ha azok tiszteletlenek voltak vele szemben, amilyet csak akart.

9 komment

Címkék: kína gyerekek tigrisanya szülők gyermeknevelés


A bejegyzés trackback címe:

https://kinablog.blog.hu/api/trackback/id/tr1002804100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dylann 2011.06.28. 02:54:33

Kedves blogiro!

Hat igen erdekes olvasmany volt ez a poszt.
Mint egy olyan gyermek akit "Kinai" modszerrel neveltek csak cafolni tudom a fentebb irtakat.
Diohejban a tortenetem:
A szuleim vilageletukben feddhetetlenek voltak, akkor is amikor hibaztak. Ha valaha is ramutattam hol es mit hazudtak vagy csinaltak rosszul, beismeres es korrigalas helyett uvoltes vagy veres volt a valasz. Meg ma is azt hiszik, hogy az o seggukbol fuj a passzatszel. Termeszetesen elvartak sot elvarjak a mai napig is hogy tiszteljem oket.

Kicsi gyermekkoromtol kezdve mindig az tortent amit ok akartak. Egy fekete pontert volt hogy komoly verest kaptam. A legutolso budos szarhazinak el voltam mondva, barmi is tortent az iskolaban. Egy elso jottment ciganynak elobb hittek volna mint nekem. Sosem volt es nem is lehetett igazam.
Persze ez nem mukodhetett orokke: amint bekoszontott a tinedzserkor, mar a valtozas szelei fujtak.

A mult az megacelozott, es ellenuk forditott. Nem tisztelettel hanem kozonnyel fogadom oket otthon ha hazaterek a foiskolarol. Regebben gyuloltem oket, mara belattam hogy ertelmetlen, meg sem erdemlik. Persze ezt nem mutatom ki hiszen meg egyutt elunk. Es ma mar nem az tortenik amit ok, hanem amit en akarok.
Ok talan makacs es kegyetlen emberek, de en meg makacsabb lettem. Ezt csak es kizarolag onmaguknak koszonhetik, ok formaltak olyanna amilyenne.
Azt mondjak, a szeretet ellentettje nem a gyulolet hanem a kozony. Es valo igaz, engem nem hat meg oregkoruk nyavalyaja, es fajdalmuk. Persze mar hogy 22 eves vagyok elvarjak hogy en tartsam el oket. Hah. Engem az se erdekelne soha tobbe nem latnam oket.
Pusztan a penz miatt maradtam veluk, bar 15 eves korom ota folyamatosan gondolkodtam hogy elszokok otthonrol, amit csak azert nem tettem meg, mivel a homoszexualis prostitualt elet alternativaja nem vonzott.

Tehat tisztelt blogiro, a cikkedre visszaterve megjegyeznem hogy a Gyermekneveles kinai modra helyett inkabb Gyermekunk teljes elidegenitese es onmagunk megutaltatasa egy eletre lenne a pontos cim.

Valamint szeretnek par dolgot javitani irasodban: peldaul az anya aki nem engedi gyermeket enni,inni, es WC-re ameddig nem jatsza el tokeletesen a darabot, valojaban kinzasnak teszi ki gyermeket.
Foloslegesen, hiszen kutatasok igazoljak hogy az teljesen mindegy hany oran at gyakorol valaki egy darabot, egy ponton tul nem kepes jobban jatszani, mivel az agynak szuksege van rendszerezni a megtanultakat alvas soran.Tehat egy kipihent ejszaka utan masnapra jelentos javulas erheto el.

Ezen kivul ajanlanam szamodra fellapozni akarmeilyk pszihologiaval es gyermeklelektannal foglalkozo konyvet. Nyilvanvalo irasodbol hogy egyet sem nyitottal ki eletedben, nemhogy olvastal volna beloluk. Valamint az is nyilvanvalo szamomra hogy fogalmad sincs a gyermeknevelesrol.
Tovabba osztonoznelek meg hogy nezz utana mi tortenik azokkal az emberekkel akiktol az onmegvalositas lehetosege meg van tagadva.

Sai Nade 2011.06.28. 03:34:13

Kedves Sunset,

Jól látszik, hogy nem értetted a posztot. Írója nem propagálja, csak bemutatja a hagyományos kínai nevelési módot, ráadásul egy könyvet alapul véve.
Mit szeretnél és miért kijavítani az írásban? Szerinted a kínai szülők nem így nevelik a gyermeküket?

Talán túlzásnak tűnik - és persze nem minden kínai szülő ennyire szigorú -, de azért nagy vonalakban pontosan bemutatja a kínai szülő-gyermek viszonyt és gondolkodásmódot.

Egyéni sorstragédiád miatt sajnállak, bár azért megjegyezném, hogy a felelősség teljes áthárítása: ergo, hogy nem tehetsz arról, hogy gonosz és közönyös fiatal lettél, hiszen ők neveltek így, kissé visszatetsző számomra. A saját sorsodért és személyiségedért te vagy felelős, senki más.

Link Elek 2011.06.28. 05:58:39

kimaradt a lenyeg.
_brutalis_ vitat kavart a konyv nyugaton, ugyanis szokatlan, de nem annyira, hogy rogton felre lehessen dobni nyugaton.
azota kinaban is megjelent, es ott nem a szerzo kinaisaga, hanem az amerikaiassaga lett kihagsulyozva.

vagyis arra jatszott ra Chua, hogy az amerikaiak ugy _erzik_ tul engedekenyek, a kinaiak meg ugy erzik tulsagosan keretekbe szoritjak a gyerekeket es nem lesznek eleg innovativak.
innovacios keszseeg nem jon parancsszora.

egy gyorsan valtozo tarsadalomban a szulok ilyen szintu "hatalma" problemas. olyan tudas megszerzesere kenyszeriti a gyereket ami mar elavult es hasznalhatatlan es eltiltja a hasznato tudas megszerzesetol.

laopan 2011.06.28. 06:14:46

Szerintem kár lenne itt is lejátszani azt, ami az angolszász világban már hónapokkal ezelőtt lezajlott: a könyv elolvasása nélkül, csak az ismertető cikk alapján (az eredeti a Wall Street Journalben) felháborodni és véleményt mondani. A WSJ cikk szándékosan szenzációhajhász, elvégre a könyvet el kell adni; Amy Chua többször is elmondta, hogy torz képet ad a könyvről, ami részben éppen ezen nevelési elveinek felülvizsgálatáról szól. És mielőtt Sunset 22 évének minden gyereknevelési tapasztalatával "kijavítana" valakit: félreérthetted a dolgot, a kínai módszer nem csak ordítozásból és verésekből áll. Az ominózus zongoralecke idején az anya végig ott ült a lányával, akinek végül sikerült is eljátszania a darabot. Tehát foglalkozni is kell a gyerekkel, napi hosszú órákat, hogy kihozza magából a _tőle_elvárható_ maximumot. A módszer csak így működik, de működik: az író apja (aki nyilván szintén kínai nevelést kapott) világhírű fizikus, Down-kóros testvére paralimpiát nyert, ő maga pedig professzor a Yale-en. De felhozhatnám hazai példának a Polgár-lányok esetét is.

Amy Chua nagyobbik lánya egyébként nemrég blogot indított, részben azért, hogy válaszoljon az elvakult támadásokra, és bebizonyítsa, hogy nem lett sem pszichopata, sem robot:

www.tigersophia.blogspot.com

Természetesen ő is az Ivy Legue-ba megy.

huangati 2011.07.19. 18:13:19

Sai Nade: köszi, hogy leírtad helyettem a lényeget:) Annyit hozzátennék: sajnálatos vagy nem, el kel lfogadnunk, hogy vannak más kultúrák. A mi "fene magas" európai kultúránkban is csak a XIX. végétől jellemző az, ami mostanság van (vö: gyerek-kultusz), előtte ugyanúgy ahjtották ki már a 4 éves gyereket is a mezőre, ahogy Indiában teszik manapság, amit ugye mélységesen elítélünk.

A sértegetésekre nem válaszolok, nem az én műfajom.

vickypollard 2011.07.21. 01:39:58

Van néhány dolog, amit nem vágok, de biztos szűk a látóköröm:) A könyvében állítólag leírja, hogy amíg nem játszotta el a gyerek a zongorán tökéletesen, amit kellet, nem kapott enni-inni, nem mehetett játszani. "Nyugati" szemszögből ez, megtagadni a vizet és élelmet, gyermekbántalmazás, ha ez a nő fehér lenne és gyereke is, és ezeket nagy nyilvánosság előtt le is írja, csöngetne a police, hogy child abuse, menne a sittre.
Ha tradicionális kínai szempontokat nézem, amit ő nagyban propagál, igaz, csak nevelésben, akkor sajnos ez parasztvakítás. A nő maga is egy nagy nulla, mert csak lányt tudott szülni, a gyerekei meg értéktelenek, nemhogy még taníttatni is őket. Szégyellje magát!:)
bettymingliu.com/2011/01/parents-like-amy-chua-are-the-reason-why-asian-americans-like-me-are-in-therapy/
itt lehet olvasgatni, az usában született, de indiában nevelkedett emberke története különösen megható.
Egyébként meg azt írják, hogy általános gyakorlat amerikai ázsiai családoknál az, hogy csak a fiúkat taníttatják és pénzelik, míg ha lány akar iskolába járni, bizony magának kell megkeresni a pénzt rá...

virágelvtárs 2011.07.21. 04:21:10

A durva most a végletesség. A magukat nagy nyomás alatt érző dolgozó szülők a gyerekeket születéstől kezdve a nagyszülőknek passzolják, van ahol azokkal együtt élve, és van, ahol távol egymástól. Ez ugye ahhoz vezet, hogy a felnövekvő generáció a (legalább) 30 évvel ezelőtti világnézetet, gondolkodást fogja átvenni, az alapján nő föl, és emellett a nagyszülők az unokákat el is kényeztetik (nem úgy mint annak idején a gyerekeket), ez a nemzedék képtelen lesz küzdeni is, mert mindent megkap.
A másik véglet a modern anyukák szintén egyre szélesedő köre, akik könyveket, fórumokat bújnak, egyszerre pszichológusok, Montessorik és Steinerek akarnak lenni, teljesen elutasítanak minden hagyományt, amelyek között (nemcsak Kínában) sok a hasznos elem is. Koherens módszerek mellett ez utóbbi egyértelműen hasznosabb lehetne, mint a nagyszülős dolog, de idáig még nem sokan jutottak el. Viszont a mostani kultúrában benne van a későbbi önfejlesztésre, képzésre, sikeres személyiségre törekvés, amit a hagyományos oktatási rendszer még a nyugati rendszernél is kisebb mértékben tartalmaz. Na, kiváncsi leszek, hogy mindebből a káoszból mi lesz, vagy mi nem.

marczy 2011.07.21. 21:08:25

Nehéz a kérdés, nagyon nehéz.
@Link Elek:
valóban, innováció nem jön parancsszóra. Lehet, hogy csillagos 10-es lesz valaki az egyetemen, de amikor önálló kutatásokat kell produkálni, akkor oda innováció, kreatív gondolkodás kell, és erre sok "vörös diplomás" nem képes elég magas szinten. Doktoranduszként nekem teljesen más módon kell gondolkodnom, mint amikor seggelni kellett a vizsgákra. És nem könnyű.

A kulcs az, hogy a kedves anyukának volt napi X órája, hogy a gyerek mellett üljön aki meg zenélt. Erre ma nincs idő Kínában sem (virágelvtárs), itthon sem.

A távol-keleti társadalmak valóban igen hierarchikusak, DE mivel a világ ma gyorsabban változik, mint valaha, már nem zárkózhatnak el a változások elől. Magyarországon pl. a XII. században alig változott valami társadalmi szinten, az átlag jobbágyparaszt ugyanúgy kihajtotta a gyereket a mezőre 1100-ban is és 1200-ban is, de amíg iskola nem volt, 1800-ban is. Ma ez elképzelhetetlen. Az anyámék által 30 éve besulykolt dolgok mára elavultak... És ezt mindenki tudja.

Sai Nade: nincs igazad. Ha nem látott a gyerek más mintát, akkor ahhoz képest nagyon nehéz lesz változtatnia. A gyerek amíg gyerek, kiszolgáltatott, a szülő meg manipulálhatja, és amíg ez így van, ő a felelős.

A másik alapelv az, hogy a gyerek nem aszerint fog viselkedni, amit _hall_, hanem amit _lát_ a szüleitől. Tehát ha a szülő képmutató módon X-et mond és Y-t cselekszik, akkor csak képmutatást és hazudozást tanul a gyerek.
Ha _látja_, hogy a szülei maguk úgy is cselekszenek, amit elvárnak a gyerektől, akkor viszont verni se kell, meg fogja tanulni a normákat.

"Gyerekkultusz" meg nincs!!! Csángóföldön, Moldvában, ott van gyerekkultusz, mert 10-esével szülnek. De ott se sokáig, mert már nem ide Csonkamagyarhonba, hanem "Itáliába", "Spániába" mennek. Ott meg 1-2 gyerek van, azt látják. De amíg volt "gyermekkultusz", ugyanúgy kihajtották őket a mezőre. Mert ott még a XX. század elején sem(!) volt mindenki számára iskola, csak a falu volt, a mező, az állatok. Nem volt más! "Hogy voltunk münk, vagytok tük es, hogy vagyunk münk, lesztek tük es". Társadalmi mozgás rendkívül csekély. És most?

A _japán_ társadalom egy viszonylag jó kompromisszum, egyszerre hierarchikus, de demokratikus államberendezkedés társul hozzá. Ettől még azért a japán munkatempó európai embernek nem való. De már Japán sem a régi.

"Nem lett belőle robot"? Az összes keleti kultúrának az egyik alapelve éppen az érzelmek elnyomása. Nézz csak rá a japán szumósokra! Kína, Korea... ugyanez. Ezt az ember saját magáról tudja a legkevésbé megítélni, ugyanakkor persze "más szemében..."

Eszetlen munkabírásuk van, de kérdés az is, hogy az érzelmekkel együtt hova tűnik a kreatív gondolkodás. Lehet, hogy sarkítok, de a kínai tudományos cikkek között rengeteg a plágiumgyanús, mert ha új dolgot kell kitalálni, akkor már nehéz dolguk van. Vagy a japán zenész az európai zenét "akadémikusan", tak-tak-tak-tak eljátssza, de a zenei mondandó gyakorta hiányzik belőle. Hacsak nem kap meg egy német, osztrák vagy akár orosz ösztöndíjat. Ott a technikai alapok kínai alaposságú elsajátítása után a zenélési mód mellett az európai kultúrából is kapnak. Vagy a festő haverom kínai évfolyamtársa európai festészetet jött tanulni. Mert tudja, hogy ami arrafelé társadalmilag tabunak minősül (az érzelmek kimutatása), az nálunk nem az.

Viszont a gyerekben veleszületett módon megvan a világ iránti érdeklődés, nyitottság. Erre vétek nem alapozni. A versenyt ismerje meg nagyobb korban, és döntse el a tudatosság magasabb fokán, hogy az "élet" nevű verseny melyik versenyszámában akar a legjobb lenni. Ha az - persze korán megmutatkozó kellő tehetség birtokában - a matek, a futball vagy mondjuk a haza védelme, akkor lehet onnantól kezdve a matematikusság, az élvonalbeli futball vagy a katonai/rendőri pálya felé irányítani.

Nem minden világbajnok sportolóval ordítoztak ugyanis. A Temesvári az egy gép volt pont emiatt, nem is szerettem soha. De pl. a Davenport nagyon aranyos volt mindig. A teniszben pl. tudható, kivel ordítoztak/-nak folyamatosan, kivel nem, mert az egész viselkedésén érződik.

Az igazság tehát valahol a két megközelítés között van, és valahol kiegészíti egymást. Folytatva az élsport analógiájával: van edző, aki még rátesz a győzelmi kényszer okozta nyomásra egy lapáttal, hogy a tanítványnak mindegy legyen, hogy nyer-e vagy kikap, de olyan is, aki meg nem elnyomja az érzelmeket, hanem segít érzelmileg feldolgozni a győzelmet és a vereséget.

Én a másodikat tartom célravezetőnek. Egy nagyon jó matektanárnőm volt még ált. isk.-ban, aki azért is volt jó, mert érzelmi biztonságot is adott. Ha ez nincs, megette a fene! Egy másik tanár, akit ismerek, szintén nem a "korbácsos" szemléletéről híres, a fia ugyancsak nemzetközi konferenciák özönére jár ki, többször körberepülve már a Földet.

Szóval a tehetségek kinevelésénél mindkét szemlélet szerephez juthat, pl. a PVSK kosárcsapatánál Rátgéber egy korbácsos edző volt, és Fűzy volt az, aki lazább stílust képviselt, a lányok lelkében rendet tudott tenni.

Visszakanyarodva a gyerekneveléshez: ha pl. az egyik szülő ahhoz ért, hogy akkor tud a gyerek orrára koppintani, amikor kell, a másik pedig rendbe tudja tenni a lelkét, ha éppen arra van szüksége, akkor teljesíteni is fog, de közben nem lesz lelkileg rokkant az a gyerek.

Nagyjából ennyi.
A kínai társadalmat meg megnézném 30 év múlva... Óriási feszültségek vannak a felszín alatt. Ezekre most nem térnék ki.

virágelvtárs 2011.07.22. 07:28:45

Ahogy az előző kommentben is utaltam, ahogy minden más változás, a nevelés is drasztikusan változik. Ezt mutatja a már leírt 2. típus a modern nevelési elvekre esküdő, de elvtelen anyukákkal, az egykézés miatti elkényeztetéssel járó jövőkép. A tradicionalitást sok más váltja fel, sok különböző nyomásra. Amíg ez sokáig nyitottabb családokban is megalázó volt (ARC!), most már öreg vidéki szülők is támogatják, hogy csinos lányuk egy gazdag, de idősödő vezető szeretőjeként, eltartottjaként jó karriert fusson be. Mert nincs feltétlen alternatíva? Jobb egyetemi végzettséggel nagyvárosban megkereshetne a csaj 2000 jüent is. A másodfeleségi pozíció viszont nyugalmat, házat, kocsit és korlátlan hitelkártyát is ígér.
A nevelésben a maximalizmus már a fiúknál sem jön be. Jó iskolákból jobbakba jó pontszámmal, és egy kis csúszás, és az iskola besorolása melletti nem tökéletes eredménnyel már nem ugyanarra az egyetemre veszik fel, ahonnan már nem minden munkahelyre fog kelleni, de már ez jobban kötődik az oktatásügyhöz is, mint a neveléshez...

Nekem szerencsém van, mert a feleséggel meg lehet egyezni, csak az anyóst kell a megfelelő mértékben a gyerektől távol tartani... :D
süti beállítások módosítása