HTML

Kínablog

A sárkány fészkében

Kína: kalandozások a Középső Országban. Történelem, kultúra, társadalom, jog, gazdaság, művészet. (A blogon fellelhető valamennyi írás a szerző tulajdonát képezi, annak bármilyen formában való felhasználása kizárólag a szerző előzetes engedélyével lehetséges.) huangati@freemail.hu

Címkék

abortusz (1) afrika (1) agyaghadsereg (1) asztrológia (1) átnevelés (1) auótipar (1) autó (1) autópáylaépítés (1) babonák (1) beszélgetések (3) bűn (2) büntetés (3) büntetése (1) büntetőeljárás (1) bürokrácia (2) család (2) családtervezés (1) császár (7) császárkor (5) császárság (4) dél kína (1) demokrácia (1) diktatúra (1) dinasztia (1) első (2) emberijog (1) építészet (2) erkölcs (2) és (1) esküvő (2) étel (1) étkezés (1) eunuch (2) európa (1) facebook (1) fal (1) feleség (1) férj (1) fesztivál (1) film (7) filozófia (2) földrajz (1) fotók (1) gazdagok (1) gazdaság (7) guanxu (1) gyerekek (1) gyermeknevelés (1) gyógyszer (1) halálbüntetés (4) házasság (2) hivatalnok (2) hold (1) huangdi (2) huangti (1) internet (1) írás (1) irodalom (1) japán (1) jiabao (1) jog (7) jókai (1) kapitalizmus (2) karácsony (1) kert (1) kína (2) kínai (1) kivégzés (1) költészet (1) kommunizmus (5) konfucianizmus (4) konfuciusz (2) konyha (1) környezetvédelem (1) korrupció (1) közigazgatás (1) közmondás (1) kubiláj (1) kultúra (7) kulturálisforradalom (1) kutyahúsevés (1) lingchi (1) lunyu (3) magyar (2) magyarok (1) mandarin (1) mao (3) Mao (1) marco (1) mitológia (1) modern (2) mondások (4) mongolok (1) morál (1) munkatábor (1) munkavállalók (1) művészet (3) nagy (1) Nanking (1) népesség (1) nevelés (1) oktatás (1) orvoslás (1) peking (2) pénz (1) polo (1) puyi (6) qin (3) qin dinasztia (1) rajzfilm (1) sárkány (1) shi (1) statisztikák (1) szabadságjogok (1) szülők (1) szülőtisztelet (2) találmányok (1) tang (1) tao (1) taoizmus (1) társadalom (6) tavasz (1) televízió (1) természet (1) tianjin (1) tigrisanya (1) tiltott (7) törtéenelem (1) történelem (5) tüntetés (1) újév (2) ünnep (2) utolsó (5) város (7) ven (1) wuxia (1) yang (1) yanni (1) yimou (1) yin (1) yuan dinasztia (1) zhang (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Ferenc Szabó00: Rohadjon meg az összes ilyen aberrált, primitív, barbár selejt szarláda. Nem kell mindent megzabál... (2020.07.16. 08:58) Kutyát enni jó...vagy mégsem?
  • Tíra Jándi: Az ozvegy nyugodtan ferjhez mehetett,ezt nem tiltottak,Kina nem India. Egy mandarin ovegyetol nem ... (2018.02.09. 22:39) A kínai tradícionális házasság és család
  • Link elek: Már nem Jack Ma a leggazdagabb, hanem Li Hejun. ~250%-ot emelkedett a cegenek az értéke 2014-ben ... (2015.02.10. 19:57) Kínai szupergazdagok
  • szepi64: hogyan írják helyesen? yin yang, vagy jin yang, vagy jin jang? (2015.01.20. 13:05) Yin-Yang és lefejezés
  • orvvadasz: A magyarok nem puhították a nyereg alatt a húst, viszont a kínaiak kutyát, macskát zabáltak fel. (2013.04.01. 20:24) Kik voltak a mandarinok?

Linkblog

2011.06.27. 18:16 huangati

Kínától kérünk kölcsön? (vigyázat aktuálpolitika!)

Ez a blog felvállaltan nem foglalkozik aktuálpolitikával, de a kínai miniszterelnök látogatásával kapcsolatban néhány gondolatot megeresztenék:

Eszembe jutott Hofi Géza aranyköpése, amikor azt ecsetelte, hogy nálunk ugye évtizedekig azt szajkózták, hogy a kapitalizmus haldoklik, mire Hofi: "Nagy francok vagyunk ám mi is. Egy haldoklótól kölcsönkérni?" Ugyan Kína sem haldoklik, de kapitalistább ország a kapitalistábbnál...Kína már csak a hatalomgyakorlás formáját tekintve kommunista, mondjunk inkább diktatúrát, az egyszerűbb, de már ez sem ilyen egyszerű. Csak egy példa: ami korábban elképzelhetetlen volt, ma már realitás, egyszerű emberek nyernek pert a kínai állammal szemben a szabadságjogaik védelmében (!), ez azért diktatúrákban nem egy szokásos jelenség.

Hamarosan eljutunk oda, ami a Brian élete c. filmben szállóigévé vált: " Mit adott nekünk Kína?", eredetiben: "Mit adtak nekünk a rómaiak?" (Arról, hogy mit adott nekünk Kína az első posztban van egy felsorolás.) Szóval mit kezdjünk egy olyan országgal, amely a Föld egyetlen szuperhatalmának tekintett USA legnagyobb hitelezője? (Néhány hónappal ezelőtt szenzációként tálalta a gazdasági világsajtó, hogy most már a FED a legnagyobb hitelező, lelökték a trónról a kínaiakat.) Amely sok európai és amerikai szemében egy gaz diktatúra, semmi egyéb. A dolog nem ilyen egyszerű. Kínai szemmel nézve, meg pláne nem.

A kínai sohasem látja feketén és feherén a világot, a kínai árnyalatokban gondolkodik. A kínaiból nehéz egy igent vagy egy nemet kicsikarni. A nyugati üzletemberek megőrülnek mire egy megállapodást tető alá hoznak (a Volvonak 7 évig tartott), mert a Nagy Falon túl más az üzleti kultúra. Ott nagyon nem szeretik ha a kedves nyugati vendég az ajtóval együtt ront be a házba. A hazánkba látogató kínai miniszterelnök is azt mondta, előbb ismerkedjünk, utána jöhet az üzlet.

Kis hazánkban a kínai szinonímája a "gagyi", pedig sokan nem is tudják, hogy az általuk használt tárgyak legalább 90%-a Kínában készült. Kína ma már képes magas minőségű termékeket is előállítani, nem véletlen, hogy előszeretettel nyomulnak a hi-tech szektorban, ugyanis ott nem nagyon lehet hibázni. A kínaiakban a mai napig dolgozik a "megmutatjuk mit tudunk" szindróma és amint azt a mellékelt ábra mutatja meg is fogják mutatni. A XVIII. sz. végéig Kína szinte minden szempontból Európa előtt járt, aztán az "éhes" európai hatalmak szétkapták az országot, majd a XX. században jöttek a polgárháború és a japán megszállás évei, Kína ezt nem felejti el.

Az egyszerű kínai mindazt, ami ma az országban történik felszabadulásként éli meg. Az elmúlt 20 évben embermilliókat emeltek ki a mélyszegénységből, új távlatok nyíltak és persze a kínai vállalkozik-vállalkozhat. És ezt ki is használják. Persze sok még a tennivaló, elég ha csak arra gondolunk, hogy az európai és amerikai piacra gyártott ruhák, játékok, műszaki cikkek...stb. előállítását az a kb. fél milliárd ember végzi nagyon kevés fizetésért, akikkel nem sokan cserélnének.

Persze nem tagadható az sem, hogy innen nézve az ún, szabadságjogok nem működnek Kínában vagy csak erős korlátokkal. A helyzet az, hogy úgy látszik, hogy ezen már a nagyhatalmak is túljutottak. Azok az államok, amelyek a Tienanmen-téri incidens után megpróbálták szankciókkal sújtani Kínát, most szinte térden állva nyújtják kezüket egy kis segítségért. Persze rendre éri kritika a kínai vezetést az emberi jogok helyzetéért, de ebben is nagyon sokat változott az ország. Egyet nem szabad elfelejteni: Kína nem a görög-római filozófiára, az individumra épülő értékrendszeren nyugvó és azon keresztül megszerveződő társadalom. Kínában egészen a legutóbbi időkig nem is értették ezt a szót. Mi az, hogy individum? Márpedig a szabadságjogaink jó része ebből a bástyából származik.

Persze az "ügy" különös pikantériája az, hogy egy "kommunistázó", konzervatív (?) párt minden további nélkül képes anyagi előnyökért cserébe túljutni elvrendszerén (lsd. "verik a tibetieket" itt is, meg ott is) és azt mondani, ez így van rendben.

Ezt a témát nem is boncolgatnám tovább, mert "sokáig elérne". Inkább örüljünk neki, hogy szimpik vagyunk a kínaiaknak, így egyszerűen. "Szabadság, szerelem..."

133 komment · 5 trackback

Címkék: kína gazdaság szabadságjogok ven jiabao


A bejegyzés trackback címe:

https://kinablog.blog.hu/api/trackback/id/tr393019498

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2011.06.28. 13:24:39

Pedig milyen jó lett volna, ha néhány tibeti zászlólengetése miatt mondjuk úgy dönt a kínai kormányfő, hogy inkább máshol fektet be. Mi meg majd jóllakunk a jogállammal.Aztán megosztjuk a tibetiekkel is, örüljenek.

Trackback: Csak szombaton értek rá a tibetiek… 2011.06.28. 12:05:38

A Tibetet Segítő Társaság elnöke szerint a hivatal soha nem tart ellenőrzést szombaton....

Trackback: Csak szombaton értek rá a tibetiek… 2011.06.28. 12:05:38

A Tibetet Segítő Társaság elnöke szerint a hivatal soha nem tart ellenőrzést szombaton....

Trackback: Korporatív kínai depó 2011.06.27. 22:31:53

p { margin-bottom: 0.21cm; }Kína megérkezett. Idelökött egymilliárd eurónyi hitelt (mostani árfolyamon kb. 280 milliárd forintnyit, a teljes államadósság-állomány néhány százalékát, némi aprópénzt), megvett ezt-azt a stratégiai ágazatokon belül, meg me...

Trackback: Miniszterelnök úr, ön hazudik 2011.06.27. 22:16:59

Orbán Viktor miniszterelnök ma újfent bizonyságát adta annak, hogy szemrebbenés nélkül képes hazudni. Miközben az RTL Klub hétfő déli Híradójában igyekezett tisztázni (a videó 2:40-től válik érdekessé!), hogy a Kína ellenes tüntetések kapcsán...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabe Walker 2011.06.28. 04:07:59

@mikka: Ez a válasz a posztra, ez maga a csoda!

"A szerzo egy tonhal.."

Tonhal?

"Tonhal, mert nem kepes eljutni addig a gondolatig hogy egy miniszterelnok nem partvonalon vezeti az orszagot."

Oké, szóval a tonhalak nem képesek idáig eljutni, ez valószínűleg vonatkozik a többi halfajtára is, és szeretett vezetőnkre Orbán Viktorra és baráti körére is, mivel pont ők fúrták Gyurcsányt, amikor Kína felé nyitott volna. Tehát Orbán is egy tonhal, vagy azóta fejlődött, hiszen most köpte szemen az akkori saját magát.

"A kinai - magyar kapcsolatok nem parterdeket szolgalnak."

Így van.

"Nem erzed? Nem fogod fol? Szerinted a kinai vezetes nincs tisztaban Orban Viktor szemelyevel es politikai nezeteivel, kimondottan a kommunista ellenes velemenyevel??? Dehogy nem..viszont ez a kapcsolat nem ideologiai alapokon nyugszik hanem tisztan gazdasagi alapokon. "

Ez meg már a gerinctelen kategóriába tartozik barátom. Tudod, Saddammal sem kereskedett az USA és nem parádéztak együtt sehol, mert roppant különös lenne elmagyarázni az egyszerű polgárnak, hogy kedden tüzes szónoklatot tartok arról, hogy a diktatúráknak pusztulniuk kell a vezetőikkel együtt, szerdán pedig a keblemre ölelem, mert van nála olaj, és ez csak közös harc a világválság ellen.

Érzed? Felfogod? Következetességnek hívják, aminek OV igencsak híján van.

"A te ellenseged az en ellensegem is meg akkor is ha nem ertunk egyet..Most a kozos ellenseg a gazdasagi vilagvalsag, meg akkor is ha ideologiai alapon nem ertunk egyet."

Írsz egy ilyet és utána számon mered kérni, hogy nem konyít a politikához a posztoló? Ez igen! Barátom, ideológiai alapon szerveződött a történelemben a gazdasági közösségek 99%-a! Kíméletlenül ellehetetlenítették azt, aki nem állt be az ideológia mögé! Még az Európai Unió is, ami a Közös Piacból nőtte ki magát, még itt is megtalálható bizonyos ideológiai irányzat, amihez tartanod kell magad, ha tag akarsz lenni. Mit gondolsz, miért nem lett még Törökország tag, pedig az EU tényleg egy gazdasági társulás?

"Mond meg nekem, miert nem akarsz a baratom lenni?"

Mert korlátolt vagy.

"Miert nem akarod Te is hogy jobban menjenek a dolgaink?"

Ki nem akarja?

"Hogy tobb munka legyen, hogy tobb penz legyen, hogy fejlodes legyen?"

A több munka nem jelent több pénzt és ez a kettő együtt végképp nem jelent fejlődést, aminek változó dinamikája van ráadásul. Arról nem is szólva, hogy stabilitási és regenerálódási szakaszok is kellenek, vagy önpusztítóvá válik a rendszer. De bizonyára ezt te is tudod, hiszen szakértője vagy a politikának, amiről tudjuk, hogy minden tudomány alapja.

"Az emberek etessek a felelotlen, tibet zaszloba burkolt LMP vagy MSZP kepviselok gondolataival a gyermekeiket a jovoben?"

Ez meg minősíthetetlen. Az általánosítás olyan ostoba foka, hogy igazán reagálni sem lehet rá. Azért emeltem csak ki, mert: Tibet, és nem tibet. Ugye? Érzed? Felfogod, hogy ez minimális tisztelet az országgal szemben? Ezt kultúrának hívják.

"Mert ez a kerdes a jovorol szol..a te jovodrol is vagy a gyerekeiderol. Nyugati kormanyok koztuk az UK kormanya is evtizedes jo kapcsolatokat apol gazdasagi szinten kinaval.."

Azért ott volt némi gyarmatosítási ügylet is, illetve a kiköltöztetett UK honpolgárok jó utakat járattak be. Emellett a hidegháború alatt nem volt éppen felhőtlen a viszony a két ország között, a kereskedelem meg igencsak akadozott. Mit gondolsz, miért lett Magyarországon az egyik legnagyobb európai kínai kolónia? Miért nem Ausztriában?

"ahogy az USA is es minden mas nyugati orszag..Hollandia is..pedig ott aztan van liberalis politika.."

Pontosabban nem kereskedtek, és megint más a Holland gyarmatok kérdése ugye és az ott meglévő hollandusok kapcsolatai.

" Most azt varod oszinten, hogy oruljon a velemenyednek az atlag , gondolkodni tudo, vilagot ismero ember?????"

Na, ez nem te vagy. Legalábbis a világot nem ismered, az kitűnt a hozzászólásodból!

"Menj a faszba az ostoba felfogasoddal vagy irj olyasmirol amihez ertesz..mert ugy latom a politikahoz nemkonyitasz konyhaszinten sem. "

Mester, ez megint egy gyöngyszem! "Menj a faszba [...]". Mint végső érv, csodálatos. Nem is lehet fogást találni rajta! Neked is javaslom, illetve idéznék ez klasszikust:

"irj olyasmirol amihez ertesz..mert ugy latom a politikahoz nemkonyitasz konyhaszinten sem."

...és a gazdasághoz sem!

Link Elek 2011.06.28. 05:31:40

az egesz nyugati vilag a szemelyi szabaddsagjogokon nyugszik, es azon, hogy az allamot miben kell _korlatozni_ az egyennel szemben.

kinaban ez szoba sem jon. ott a legfontosabb kina egysege es stabilitasa, ezert meg a fejlodest is felaldozzak neha (pl: en.wikipedia.org/wiki/Zheng_He ), ami nem trivialis tekintve kina meretet.
ezt a kinai emberek ertik es elfoggadjak. ezert van az, hogy a kinai vezetes hiszterikusan reagal tibet/tajvan ugyeben, ha nem tudja fenntartani a stabilitast/egyseget, akkor vagy ok, vagy az egesz rendszer alkamatlan arra amit igert.
viszont az elmult 30 evben minden elvet feladtak, ami ezen felul van es az egesz kormanyzat/emberek azon dolgoznak, hogy "mindenki" legyen gazdag, abbol nagy baj nem lehet :)

masreszt most jott i egy tanulmany, hogy 17000$/fo/ev PPP-s GDP folott minden orszagbol demokracia lesz, kiveve ahol nincsenek adók (mert energia exportbol fedezik az allam kiadasait), ezt kina nemsokaara eleri, kivancsi vagyok hogyan oldjak meg.
helyi (falusi, kisvarosi) szinten mar sok helyen van valasztas.

vakka-makka 2011.06.28. 05:39:50

Ha Magyarországon is olyan gazdasági berendezkedés lett volna a bolsik alatt, amlyen ma Kínában van, nem sokanak lett volna bajuk a rendszerrel.

Úgyhogy nem kell keverni a szezont a faszommal!

regress 2011.06.28. 05:53:00

@Bathory: te mindenhol ott vagy?takarodj már dolgozni is néha.vagy a munka büdös??

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2011.06.28. 05:53:08

A tibeti nomádok folyamatos harcban állnak a kínaiakkal. A tibetiek saját vezetőjüknek a dalai lámát ismerik el. Inkább a szegénységet választották volna a tibetiek, mint hogy kisebbség legyenek saját hazájukban! Nepálban a maoisták kínai segítséget kapnak. Nézd meg Bhutánt, ott tiltakoztak, mikor a király demokráciát akart csinálni!
Amúgy egyelőre semmit nem kaptunk a kínaiaktól, csak mézesmadzagot. Cserébe viszont törvénytelenül korlátozták demokratikus jogainkat. És ez csak a kezdet.

Tedat 2011.06.28. 05:53:57

Én sajnálom, hogy most a Free Tibetet be kellett áldozni, de az országnak túl kell most élnie, ehhez kell Kína.

A másik viszont, hogy le tudná írni valaki, hogy miért fontos Kínának Tibet?

Kevés ember van ott, magasan is van, talán olajuk van, vagy mi?

midnight coder 2011.06.28. 06:06:36

@Jankove: Akkor picit nézd végig az MSZP történetét, ahogy eljutottak Rákositól Gyurcsányig, államosítástól privatizélésig. De nem, ez nem köpönyegforgatás, ez demokratizálódás. Na, persze...

Ami meg Kínát illeti, lassan kitapétázhatnák USA állampapírokkal a Nagy Falat. Annak az antikommunista USA-nak az állampapírjaival aki ebből a pénzből viszi el a demokráciát az araboknak.

igényes 2011.06.28. 06:20:44

Magyarország sokkal fejlettebb Kínánál. Magyarországon ma 3-4 féle embercsoport van.

Jól látható ez az Orbán kormány leveleiből.

1. Vannak, akik levelezésre kidobnak 3 milliárdot.
2. Vannak, akik azt hazudják, hogy 1 millió választ kaptak a szociális konzultációra.
3. Vannak, akik a visszaküldési határidő leteltekor óriási eredménynek könyvelik el feldolgozás nélkül a szociális konzultációt.
4. Vannak, akik elfelejtik, mit igértek a szociális konzultációt idején. (A szociális konzultáció eredményét követően tárgyalnak)

Nagyon várom már az új szociális konzultációt, a népszavazást a nép által megfogalmazott kérdésekkel.

A nép viszont buta, mert nem tud megfogalmazni négy kérdést sem.

Úgy néz ki, hogy 7 millió választót 1 millió agresszív rajongó halálra ítél.

Sai Nade 2011.06.28. 06:23:09

@Madnezz: hmm... Az megvan ugye, hogy a tibeti uralkodóosztály hívta be a kínaikat és Tibet a Csin Császárság része volt egészen 1912-ig? Mi ez a marhaság a tibeti nomádokkal, amúgy?
Kína diktatúra, ezt nem vitatom, a személyi szabadságjogokat alapvetően eltérően ítélik meg, ami a nyugati civilizáció számára elfogadhatatlan. Erkölcsiségen, elveken eszem ágában sincs vitatkozni. De a történelmi tényeket ne ferdítsük azért. Tibet legalább annyira integráns része Kínának, mint Baszkföld Spanyolországnak vagy, mint Erdély volt Magyarországnak.
Szerintem ezt kétségbe vonni nemcsak azért marhaság, mert nyilván semmilyen reálpolitikai értelme nincsen, hanem mert ha Tibet függetlenségért síkra szállunk, akkor tessék ugyanezt megtenni Baszkföldért, Írországért vagy éppen a független Apacs Államért is.

midnight coder 2011.06.28. 06:36:49

@igényes: Igazából egy kérdés van amit meg kellene fogalmazni: azért ami itt a 2002 utáni két ciklusban történt, az összes MSZP vezért kell-e felakasztani, vagy csak elég minden másodikat. Amúgy Kína is azért tart ott ahol, mert ott nem azt mondták hogy az állam rossz gazda, hanem simán kivégzik a korrupt gazembereket akik lopják az állami vagyont. És mit ad isten, valahogy a Kínai állam még sem rossz gazda. Lásd ZTE, Huawei, Lenovo.

cianista 2011.06.28. 06:42:18

Talán ha utánanéznél, az ameriaki államkötványek hány százaléka van kínai kézben, nem írkálnál ilyen agyficamokat.

TBG 2011.06.28. 06:56:44

@mikka: Én tibeti zászlóba fideszes képviselőket is láttam korábban burkolva.

Megfigyelo 2011.06.28. 07:03:17

@midnight coder: Az a helyzet, hogy a nemzetközileg is sikeres kinai vállalatok többsége nem állami tulajdonú: Kínában egy magát Kommunista Pártnak nevező szervezet diktatúrája ÉS valójában kapitalizmus van -- mégpedig olyan, amitől az isten óvjon minket.

midnight coder 2011.06.28. 07:06:50

@cianista: Olyan 800 milliárd dollár az összesen 4000 milliárdból. Persze ez 2010-es adat, azóta ez változhatott.

midnight coder 2011.06.28. 07:08:31

@Megfigyelo: Az általam felsoroltak (Plusz Pl. Benq) elég sikeresek, és bizony igen, államiak.

Kínában pedig mindig is császárság volt, csak épp most Kommunista pártnak hívják a császárt.

Nzoltan 2011.06.28. 07:12:25

@TBG: Mondjuk idecsábítja a kínai áruk logisztikáját. Magyarországon lehetne Európa legnagyobb áru elosztó
rendszere. Ez kurvára nem hülyeség. Hollandia sem a tulipánoktól lett gazdag.

midnight coder 2011.06.28. 07:14:02

@Megfigyelo: Ja, és senki nem fog megóvni minket, még Isten sem.

Az ugyanis a helyzet, hogy azzal hogy beengedtük őket a piacunkra (értsd fejlett világ) lényegében versenyhelyzetet indítottunk el a fejlett ipari országok munkaereje és a kínai munkások között, méghozzá bérversenyt. Ezért van az, hogy Pl. kis hazánkban sem nagyon van esélye valakinek 8 elemivel elhelyezkedni: a magyar minimálbérért még mindig fel lehet venni pár kínai munkást (nem beszélve persze az indiaiakról akik a következő Kína lehetnek). Innentől kezdve, ha csak nem csak helyben végezhető tevékenységről van szó, bizony a cégeken keresztül a dolgozók bérköltsége versenyzik. Azaz ha a Gipsz Jakab Kft dolgoztat mondjuk 10 emberrel, és bejön ide a KicsiDeHusi cég kínából ugyanezzel a termékkel amit szintén 10 ember állít elő adott idő alatt, ő jóval olcsóbban tudja ugyanezt adni. És ez ma már nem csak a 8 elemis emberekre igaz, de lassan a képzettebbekre is.

Megfigyelo 2011.06.28. 07:15:02

@Sai Nade: Én nem vagyok ilyen jól informált Tibet történetét illetően, de azt azért nem ártana tudnod, hogy Erdély nem jó analógia a mondanivalódhoz.
Ugyanis az elmúlt kb. 550 évben Erdély csak 51 évig (1867-1918) volt államjogilag Magyarország része. Előtte török vazallus fejedelemség volt, majd a Habsburg birodalmon belül külön (nagy)fejedelemség, amivel Magyarország ugyanúgy csak perszonálúnióban volt, mint mondjuk Csehországgal. Erdélynek a kigyezés után végrehajtott Magyarországba való olvasztását a már akkor is többségben lévő erdélyi románság képviselői határozottan ellenezték - le is csukták őket emiatt.

Nzoltan 2011.06.28. 07:16:37

@Megfigyelo: Sok naív azt hiszi, hogy Kínában működhet nyugati tipusú demokrácia. Hát, nem. Olyan túlnépesedett országban mint Kína, India, stb... mindíg lesznek széles kiszolgáltatott rétegek, mert nem mindenkinek jut az erőforrásokból. És ez akkor sem fog változni, ha miszter demokráciaosztó Obama a feje tetejére áll is.

Nzoltan 2011.06.28. 07:21:54

@midnight coder: És akkor a munkamorálról nem is beszéltünk. Mert az itthoni morálnál bármelyik nyugat európai nagyságrendekkel jobb. A munkaerőverseny annyira lenyomja a béreket, hogy átrendezheti a nyugati tipusú civilizációkat. Kelet Magyarországon lehet látni, hogy mennyire kizyigerelik az összeszerelő üzemek az embereket. Kínában összetennék a kezüket ilyen munkehelyekért a munkások.

Megfigyelo 2011.06.28. 07:23:55

@midnight coder: Lehet, hogy azok állami tulajdonban vannak, de azért tipikusan kapitalista vállalatok. A Lenovot pl. az IBM-től vették meg, hangsúlyozottan megtartva a menedzsmentet is...

Megfigyelo 2011.06.28. 07:24:37

@Nzoltan: Az a baj, hogy lassan már a Nyugaton sem nagyon működhet...

Nzoltan 2011.06.28. 07:26:47

@midnight coder: Orbánék nem véletlenül szopatják a választókat az új munkatörvénykönyv módosításaival. Ez már átmenet a sokkal keményebb világba. majd nyugatabbra is el fog indulni ugyanez, csak néhány évvel később. Dolgozni kell minél tovább, a nyugdíjra meg úgysem lesz szükséged.

Nzoltan 2011.06.28. 07:28:43

@Megfigyelo: Nem hát. Aki próbált munkát keresni mostanában, az teljesen más esélyekkel és paraméterekkel indulhat neki, mint 10 évvel ezelőtt. A nyugat már nem vár annyira tárt karokkal.

magyar ember teli szájjal 2011.06.28. 07:32:36

"Persze az "ügy" különös pikantériája az, hogy egy "kommunistázó", konzervatív (?) párt minden további nélkül képes anyagi előnyökért cserébe túljutni elvrendszerén (lsd. "verik a tibetieket" itt is, meg ott is) és azt mondani, ez így van rendben."

lol, te hol töltötted az elmúlt 20 évet, a Nagyfal mögött?

Nzoltan 2011.06.28. 07:34:01

@Gergice: Inkább 10 kínai mint egy cigány. Lehet, hoyg mosolyogva adót csalnak, de szorgalmasak és nem ütik agyon a nyugdíjasokat.

Nzoltan 2011.06.28. 07:40:08

@Link Elek: Be is fog dőlni rendesen. Nincs felkészülve a "szegények" és más elveket vallók inváziójára. A túlnépesedéssel nem bír el. Lásd Svédországot, ahol megsokszorozta a bűnözést a ma még öt százalékot kitevő arab kisebbség. Régen alig volt életellenes bűntény, ma naponta gyilkolnak és erőszakolnak bevándorlók svéd őslakosokat. És ezt büszkén teszik, mert fehért gyilkolni "nem bűn". Mi ugyanezt kapjuk a cigányinktól.

Nzoltan 2011.06.28. 07:42:42

@fuflun: Ez már senkit nem érdekel. Az a lényeg, hogy meglegyen a napi betevő a teszkóból. Pl csirke kínából, mert az olcsóbb mint a magyar.

AutosVilli 2011.06.28. 07:47:30

Az az igazság, hogy kell a pénz,mert jövöre nem lessz mit elkölteni,idén a nyugdijak lenyúlásával kozmetikáznak,jövöre kinai kölcsönt költenek, csak azt feljtik el hogy az unokáik lehugyozzák majd a sirjaikat.
Kinával nincs bajom.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.06.28. 07:50:20

@Bathory: ez az evolúció elmélet

minden véletlenül történik...
csak a fidesz gonosz tudatosan

különvélemény 2011.06.28. 07:57:17

@őzsuta:
Legyen arab neved, majd meglátod milyen nagy a szabadság az usában.

Embervad 2011.06.28. 08:26:48

és? a kormánynak az a dolga, hogy mindent megtegyen Magyarországért, egyebek mellett pénzügyi biztonságáért. Ha az EU-ra és a klasszikus pénzügyi maffiára, arra a mocskos, belterjes társaságra nem lehet számítani, akkor nagyon helyes, ha a kínaiakkal vesszük fel a kapcsolatot. Ez egy hatalmas versenyelőny egy olyan helyzetben, amikor látható jelei vannak annak, hogy az egész EU és úgy általában a nyugati civilizáció szétesőben van. A kommunisták a legnagyobb csapást jelentették Magyarország történelmében, de ennek semmi köze ahhoz, hogy igyekszünk jóban lenni most azokkal, akiknél a zseton van. Ha tetszik, ha nem, valójában nincs más választásunk.

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.06.28. 08:29:47

Ezek után ki az aki elhiszi, hogy Orbán Viktor TÉNYLEG az államadósság miatt aggódott, vagy hogy a szocik mennyit tettek saját zsebbe a közösből.
Az elmúlt évek kommunistázó agymosása, sározása, köpködése kellett ahhoz, hogy most egy kommunista országnak adósodunk el. Még a HÍR TV-ben is megkérdezték a Szíjgyártót, persze finomkodva, hogy nincs veszélye annak, hogy most más irányban adósodunk el?
Megmagyarázta, hogy ez együttműködés, nem eladósodás.
A Tibetiek ügyében pedig nem engedtek tüntetni. Orbán szerint nem kell a balhé. Hát ő mit csinált az elmúlt nyolc évben?

min 2011.06.28. 08:30:33

Gazdaság =elv= becsület.
Ennek a hármasnak együtt kell élni. Ha valakiből az egyik hiányzik már hiteltelen és kártékony. Jelen esetben narancsékból, pirosékból, zöldékből, sávosékból nem csak egy hiányzik...

TBG 2011.06.28. 08:40:18

@Nzoltan: Nem hülyeség, elismerem, hogy Kínával jóban lenni pozitív dolog, csak ez az álszent "mi nem függünk senkitől" duma nem hiányzik. Magyarország sajnos a török hódoltság óta nem független.

Calhoun Mooney 2011.06.28. 08:44:46

Az orbáni politizálás gyökerei az ókori szofistákhoz vezetnek.Tégy meg bármit ami szerinted jó, majd tetteid igazolására gyárts igaznak tűnó álérveket, áligazságokat... ez a lufi is kidurran egyszer

sisszi 2011.06.28. 08:48:59

aki foglalkozik aktuálpolitikával az eleve nem mondhat ilyet: " hogy egy "kommunistázó", konzervatív (?) párt minden további nélkül képes anyagi előnyökért cserébe túljutni elvrendszerén"
ilyet kimondani 2011ben magyarországon hogy "elvrendszer" nagy naivságra vall. sajnos. szomorú ez

Vanek úr61 2011.06.28. 08:50:41

Balog Zoltán államtitkár tegnap hajnalban Kövér László társaságában a kertjében elásta a tibeti zászlót :)

sárkányfő 2011.06.28. 09:04:42

Azért az nem semmi, hogy az Orbán-imádatba beledilizett fanatikusok már a fidesznél is fideszesebbek :)

Tessék, már a fideszesek egy része is tiltakozik:

www.origo.hu/itthon/20110627-szabadsag-kor-biraljak-a.html

"Elfogadhatatlannak nevezte a tibeti menekültek szombati berendelését a bevándorlási hivatalba a Szabadság Kör nevű szervezet nevében több fideszes politikus, többek között Szájer József és Gulyás Gergely."

Tudom, tudom, a szokásos ballib nyavalygás... :D

demagofób 2011.06.28. 09:07:16

Teljesen esélytelen, hgoy Tibet valaha is szabad lesz amíg az összes környező országba folyó folyó onnan ered. Kína ezáltal például Indiát és Pakisztánt is sakkban tarthatja.

sárkányfő 2011.06.28. 09:12:18

Megjegyzem ez a lázas sikerpropaganda is szánalmas. Nem volt itt semmi áttörés.

Orbán ügyes marketinges, biztos porszívóügynöknek is remekül beválna, most pl. sikerült elhitetnie híveivel, hogy ez valami nagy dolog volt, meg Kína "stratégiai" szövetséget kötött velünk, a kis porba fingó bolhával. Ehhez képest a két közepes gyár (citromsavgyár + világítótestgyár), meg egy európai ellátó központ.
A belengetett milliárdos hitel nevetséges, egyrészt még csak ígéret, másrészt hitel, nem ajándék, ennek a többszörösét államosította Orbán a manyupoknál (ez belföldi hitel volt...), harmadrészt úgy tűnik a kínai cégek kapják majd, szóval ezzel is magát segíti Kína, negyedrészt Kínának naponta(!) nő ennyivel a tartaléka, szóval a helyünkön kezelnek, dobtak egy kis morzsát a lelkesen pitiző palotapincsinek.

De ne felejtsük el, Orbán szerint hallatlan siker volt az EU-elnökség is :D

2011.06.28. 09:14:27

@Nzoltan: Kínai logisztikai központ? Gondolkodj már ember! A kínai áruk hajón érkeznek konténerekben! Hány tengeri kikötőnk van? Szerinted kirakodnak Rotterdamban, majd elhozzák Magyarországra a konténereket, hogy innen elindíthassák a célállomásra? De ha csak Kelet-Európai elosztásról beszélünk, akkor is Koper, Constanta jobb pozíció. Az egész arról szól, hogy adnak 1mrd eurót a kormánynak, hogy játszadozzon, a fidesz offshore számláit megtolták egy kis pénzzel és építenek, egy átcimkézőt ide, hogy a kínai termékeken a származási hely az Európai Unió lehessen.

dögölj meg 2011.06.28. 09:16:21

Nincs új a Nap alatt : amíg komenisták voltunk,a haldokló kapitalistáktól kértünk kölcsön. / Hofi után szabadon/

sárkányfő 2011.06.28. 09:19:10

@Kilo166:
Az 1 mrd euró piaci kölcsön lesz, ha lesz, tehát eleve nem a kormány kapja, hanem cégek :) Pl. megkapja a Borsodchem, amit már két éve felvásároltak a kínaiak :)

A kikötő viszont igenis reális. Az ne zavarjon, h nálunk nincs tenger. Ha Orbán azt mondja lesz, akkor lesz. Ki vagy te, h ilyen gyanús, nemzetellenes huhogással megkérdőjelezd? :)

dögölj meg 2011.06.28. 09:24:00

@TBG: Függetlenségünket nem a török vette el,feladtuk akkor,amikor István
/vagy már Géza/ a judeo-krisztiáni Róma vallását kényszerítette ránk az igazi kereszténységünk helyett. Akkor
ezt még nem globalizációnak nevezték,de az volt.

Nzoltan 2011.06.28. 09:31:44

@Kilo166: A hajónak egy baja van, lassú. Kínából úgy érdemes rendelni, hogy nagy tételben és minimum három hónapot ráteszel a szállításra. Ha lenne vasút, akkor elég lenne egy is. Látom, még nem próbáltál rendelni kínából. bevallom még én sem, de tudok olyat, aki igen.
Magyarország loisztikailag jó helyen van, mert középen helyezkedünk el. Ha nem csináljuk meg, megcsinálja helyettünk más. Ezt a lehetőséget miért dobnánk oda szlovákoknak? A szoci töketlenség miatt már elég jól elhúztak mellettünk.

TBG 2011.06.28. 09:34:56

@dögölj meg: Igazi kereszténységünk helyett? Tudom, hogy ez itt off, de kifejthetnéd :)

kubatov_kommunista 2011.06.28. 09:36:50

Mondjuk azért valahol hálás vagyok, hogy 1.2(-3-x) milliárd individumot nem engednek szabadon...
bár végül is...

értem én, hogy mondjuk 30-40 éve éheztek (ahogy a nagymamám a háború előtt /meg után/) ahhoz képest a mostani állapot jó/jobb mindenkinek, de ettől még nem volt a politika magasiskolája az amit a Tienanmen téren csináltak.
Nálunk egy rendszerváltást asztal mellett megcsináltak - ezeknél meg tankkal kergetnek pár embert aki azt mondja, hogy elmentek ti a fenébe.
Szóval azt szerintem elszarták, nincs mese.
És változás nem csak abban van, hogy műanyag bögrét gyártok-e vagy laptopot/mobilt, van-e pénzem vagy nincs, hanem abban is, hogy mit kezdek vele, ha van.

2011.06.28. 09:38:19

@sárkányfő: Én államkötvény-vásárlásról tudok :) Viva'la communication!

Sajnos csak piaci személettel tudok gondolkodni, demagógia beütéssel nem. :)

sisszi 2011.06.28. 09:43:14

Taszárt nem vették meg a kínaiak kb 5 éve. vagy mégis?

2011.06.28. 09:43:19

@Nzoltan: Csinálják! Bánja a tököm, de olvasd el újra amit leírtam. Abból látszik, hogy rendeltem már Kínából és nem ismerős elbeszélésére hagyatkozom.

midnight coder 2011.06.28. 09:44:01

@sisszi: Szomorú, de tény: ez most nem a szép elvek évszázada lesz, hanem a létért folyó küzdelem. Fog ez még durvulni, sokat. És az elpuhult, elliberalizálódott, elöregedett Európa itt nemigen fog labdába rúgni. Mi itt esetleg profitálhatunk is a dologból: _viszonylag_ mi esünk a legkisebbet pofára, mert mi nem a nagy a jólétből zuhanunk a nihilbe.

De vigyázó szemetek most nem Párizsra kell vessétek hanem Pekingre. Illetve nem árt Párizsra sem: kell majd egy vasfüggöny ami megállítja az onnan érkező iszlamistákat.

sárkányfő 2011.06.28. 09:52:22

@Nzoltan: És szerinted a világgazdaságban a méregdrága repülőkkel, vagy a fajlagosan nevetségesen olcsó teherhajókkal szállítják az árukat? Igen, hónapokig tart a hajóút, de verhetetlenül olcsó, ezt használja Kína. A repülő személyszállításra van főleg. Annyi repülő nincs is a világon, amennyi árút szállítanak.

@Kilo166:
"a Kínai Fejlesztési Bank egymilliárd eurós hitelkeretet nyújt Kínában az ott befektetni szándékozó magyar cégeknek"

Tehát a hitelkeret gyakorlatilag a kínai gazdaság erősítését szolgálja majd.

Te erre gondoltál:
"egy meg nem határozott későbbi időpontban hajlandó magyar állampapírokat vásárolni"

Tehát az állampapír-vásárlás egyelőre egy szép ígéret, ami ha megvalósul se jelent semmi különöst, mert az EU-s országok is fel szokták vásárolni az államkötvényeinket, sőt a belföldi szereplők is, nincs az ország pénzügyi karanténban, ebben semmi előny sincs.

nepszavazo.com · http://www.nepszavazo.com 2011.06.28. 09:54:16

Néztem reggel a királyiban Kósát, amit arra a kérdésre kellett (volna) válaszolnia, hogy mitől fordult Kina ügyben 100%-ot a FIdesz.
S látva az a nyögést, mellébeszélést (nem is részletezem, szánalmas) az jutott eszembe, hogy miként lehet társadalmilag, hogy egy amúgy normális (jobb sorsra érdemes nép) már évtizedek, évszázadok óta mindig tagjainak a legalját választja vezéreinek? Ez valami genetikai betegségünk?

Lasombra 2011.06.28. 09:55:37

@Sai Nade: Legutóbb, amikor csekkoltam, Írország épp független volt. szóval egy strigulát már behúzhatsz a listádra.

más:
amúgy jó dolognak tartok minden nyitást, kapcsolatápolást vagy kereskedelmi egyezményt a külfölddel. tökmindegy, hogy Vanuatu vagy Szváziföld. pénz-pénz.

DE:
a Fidesznek kissé ízléstelen a kommunikációja. nem az egyezmény, hanem az előzmények fényében a tálalás.

- "60 éve jó barátságban vagyunk Kínával." LOL? abban a 60 évben, amit kb kiírtak a történelmünkből a NENYI-ben? amikor még ugyebár nem is volt a kezünkben az önrendelkezés? vagy a híresen szívélyes SZU-Kína barátság alatt?
ez történelmileg is és ideológiailag is bullshit.

- gazdasági szabadságharc: na persze. Kiűztük Jellasicsot... majd önként felkerestük Paszkevicset.

- behoztuk Kínát: már egy ideje itt vannak. jó pár vállalkozással. nagyokkal is. sorry, de nem ti hoztátok be.

annyira várom már, hogy csak egyszer kommunistázzanak eztán. csak egy picit. mert fognak, abban biztos vagyok.
bár gerinc nélkül lehetetlen meghasonulni, de ha pár hívőjükben még megvan a tartás csírája, talán felébrednek még néhányan.

Alterix 2011.06.28. 10:05:28

@Nzoltan: "Ha nem csináljuk meg, megcsinálja helyettünk más. Ezt a lehetőséget miért dobnánk oda szlovákoknak?"

Már tavaly eldőlt, hogy Szlovákiában lesz a nagy átrakóközpont a széles és keskeny nyomtávú vágányok között. Jövőre kezdik építeni. 2 év ami eltelik a tervezés és a kivitelezés között. 2 és nem 20.

És kínai barátság ide vagy oda, ha az EU, Szlovákia, Ukrajna, Oroszország ezt már lezsírozta, akkor miattunk sem fogják megmásítani. Pláne miattunk nem!

Lezárult egy "álom", egy 20 éves vakarózás...

Búcika 2011.06.28. 10:16:49

Rosszul tudjátok kedves barátaim!

Csak az IMF kölcsönt kell visszaadni a Kínait azt nem. Vagy mégse: Akkor most hogy is állunk aaz államadóssággal?

2011.06.28. 10:17:18

@sárkányfő: Értem. Tehát a kormány ajánlólevelével befektető cégeknek nyújtanak hitelt. Tudunk ilyen cégeket ajánlani, akik nagy szakértelemmel rendelkeznek a bankszektorban, az őrzés-védelem és a lakossági élelmiszerkereskedelem területén. Valamint politikailag megbízhatóak :)

drover(fanyul társa) 2011.06.28. 10:48:11

Lassan a testtel.
Akkodnak a sárgák pénzt, ha a magyarok valami épkézláb ötlettel rukkolnak elő. Addig blindre nem. Azért annyira nem hülyék.
Eddig néhány falusi üzemecske álmodozásán kívül más ötlet nem merült fel.
Gyanítom nem is fog.

Megfigyelo 2011.06.28. 10:49:44

@sárkányfő: Én csak azt nem értem, hogy pont azok, akik megírták a diktatúra alkotmányát, csodálkoznak azon, hogy a diktatúra diktatúraként viselkedik.

Megfigyelo 2011.06.28. 10:56:55

@dögölj meg: Nem vagy komplett, mi az az "igazi kereszténység", ami nem "judeo-christián"?! Jézus, mint ismeretes, egy zsidó vándor-rabbi volt, majd a tanítványis (ill. főleg Pál apostol) megalapították a keresztény vallást: a nem "judo-christián" kereszténység fából vaskarika.

high up 2011.06.28. 11:02:53

Bírom ezeket a túltermelt, munkanélkül tengödö bölcsészeket és villanyszerelöket, hogy szabad idejükben ahelyett hogy képeznék magukat, mindig olyannal foglalkoznak, amihez nem értenek.

A világon sehol nem müködött, hogy egy országot csak azért embargó alá raktak volna, mert kommnista rendszere volt. Ezért kereskedett anno a nyugat nem csak Magyaro-val, de még az oroszokkal is.

De manapság divat alulképzett exhibicionistának lenni és mnidenbe belepofázni. Ettöl süllyedt le az ország, ettöl a halom tehetségtelen szájtépötöl.

Akinem meg esze volt, már rég elmenekült ezektöl a lúzerektöl.

Megfigyelo 2011.06.28. 11:03:23

@TBG: Speciel a Trianoni béke 400 év után helyreállította Magyarorszég függetlenségét. Gr. Bethlen István miniszterelnök még értette ennek jelentőségét -- bár a határokat nem tartotta elfogadhatónak.

high up 2011.06.28. 11:04:46

Bírom ezeket a túltermelt, munkanélkül tengödö bölcsészeket és villanyszerelöket, hogy szabad idejükben ahelyett hogy képeznék magukat, mindig olyannal foglalkoznak, amihez nem értenek.

A világon sehol nem müködött, hogy egy országot csak azért embargó alá raktak volna, mert kommnista rendszere volt. Ezért kereskedett anno a nyugat nem csak Magyaro-val, de még az oroszokkal is.

De manapság divat alulképzett exhibicionistának lenni és mindenbe belepofázni. Ettöl süllyedt le az ország, ettöl a halom tehetségtelen szájtépötöl.

Akinem meg esze volt, már rég elmenekült ezektöl a lúzerektöl.

TBG 2011.06.28. 11:11:55

@Megfigyelo: Speciel ez nem igaz. Mivel be kellett állnunk a németek zsoldjába. Most is papíron függetlenek vagyunk, de fingani nem lehet, hogy Brüsszel, Washington, Tel-Aviv, Moszkva vagy most már Peking engedélyét ne kérnénk.

sisszi 2011.06.28. 11:12:08

@midnight coder: ugyan. nagyszüleink még éltek háborúban. az volt az igaz létért való küzdelem. különben is mindig az küzd éppen a legdurvábban aki az adott időben él:))

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.06.28. 11:12:52

wmiki egy végtelenül elvakult, buta troll

wmiki.blog.hu/

Világszám 2011.06.28. 11:28:46

@mikka: Nem ez a lényeg, hanem, hogy amikor Gyurcsány ment Kínába, akkor a kommunista megtért gyökereihez volt a duma, amikor Viktor tárgyal a kínaiakkal, akkor gazdasági előnyök. Amúgy Szájer úr éppen védi a tibetieket. Kínában amúgy ki járt az itt írogatók közül, mert valóban a mindennapi életben tiszta kapitalizmus és demokrácia, maximum a pártvezetőket nem lehet qrva anyázni, de olyan nagyon nem is akarják. Így működött volna Kádár rendszere is, ha nem lett volna Szovjetunió.
Csak olyan furcsán hangzik az antikommunistázóktól a sok benyalás, nagyon furcsán. Tehát, ha nem komcsizzák az MSZP-t, akkor nincs is semmi baj. Bár azért a kínaiak pénze miért jobb, mint az IMF-é az nem teljesen világos. Mert a kínaiak nem kérnek olyan pontos elszámolást???

Megfigyelo 2011.06.28. 11:28:47

Már elnézést, de a trianoni békét 1920-ban kötötték, a német orientáció pedig a 30-as évek közepén kezdődött, s arról is lehet vitatkozni, hogy mennyire "kellett" -- jogilag mindenképp egy szuverén orszég szuverén döntése volt.

Megfigyelo 2011.06.28. 11:33:15

@TBG: Most "papíron" is "szuverenitásunk egy részét az EU intézményi keretében gyakoroljuk", hasonlóan az EU másik 26 tagállamához. Soha rosszabbat a szuverenitás vonatkozásában!

Megfigyelo 2011.06.28. 11:40:16

@sisszi: Még vagyunk itt néhányan, akik magunk is éltünk a háború alatt, nem csak a nagyszüleink. Úgyhogy szemtanúként is mondhatom, hogy Orbán pontosan követi Rákosi módszereit: akkor is pl. Titó hol barát, hol ellenség, majd megint barát volt -- most Orbán csinál így a kínaiakkal...

Calhoun Mooney 2011.06.28. 11:48:54

@high up: "A világon sehol nem müködött, hogy egy országot csak azért embargó alá raktak volna, mert kommnista rendszere volt. "
A COCOM lista -elég sokáig működött-pedig karácsonyi kívánságokat tartalmazott, jézuskának címezve.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.06.28. 11:50:19

Fogunk mi még Irántól is kölcsönt kérni.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.06.28. 11:55:15

@Tedat: Kell a magas hegy a hajóknak. (Tudod, 2012 film)

mim 2011.06.28. 11:56:02

Nekem tetszett a bejegyzés. Érdekes olvasni, hogy a kínai nép miképpen tekint az egészre.

@sárkányfő:
2011.06.28. 09:12:18-as kommenteddel teljesen egyetértek. Vbőrön is írtam, hogy gyanúsan kínai a tulajdonosi csoport a támogatott cégeknél (SZIP-t nem tudtam, de örülök, hogy ez is tisztázódott).

A cégeknek támogatásként beigért pénz nagyon kis része csapódhat le a költségvetésben.

fg56 2011.06.28. 12:17:22

Orbán saját anyját is eladná pár milliárdért - még az ördöggel is összefog - csupán a hazai ellenfeleit tartja következetesen ellenségnek, ha netán ugyanazt csinálják mint ő. Elvégre totális hatalmat, diktatúrát, bolsevik módszereket senki sem követhet e mély-katolikus hazában.... csak mi, konzervatívok, mert mi vagyunk a nép - hisz a 8 millió választóból egy negyed ránk szavazott. Ja hogy ez nem kétharmad? Kit érdekel a matematika - 2010-ben több volt a politikai analfabéta, mint a tájékozott - ezért tartunk most itt. De kommunista nagyvezérünk O.V már csak a szavazópolgárok egy ötödének támogatását élvezi. Mégis azt csinál, amit akar. De ezt meddig tűrik még a magyarok? Bár értem én, hozzászoktunk a diktatúrákhoz és ha máshogyan nevezzük is azt, attól még nem igazán merünk jogainkért kiállni, összefogni és a férgesét elkergetni. Pedig ideje lenne már.

Archenemy 2011.06.28. 12:26:06

Valós univerzum:

Orbán lájkolja Kínát.

Libbant reakció: Szembeköpi az elveit! Az anyját is eladja néhány milliárdért!

Mágikus erőmmel látok egy alternatív univerzumot is:

Orbán nemlájkolja Kínát.

Libbant reakció: Orbán kompromisszumképtelen és vaskalapos! Az ország érdekében egy napra sem képes félretenni az elveit!

szar lehet mindenképp visítani a frusztrációtól :p

NA YA! 2011.06.28. 12:52:13

Hát ennek az aktuális felhördülésnek, nem a Kína-Tibet problematika-, és csak nem is a Kína-kommunizmus kontextus a fő mozgatórugója, (bár ez sem elhanyagolható). A fő gond az, hogy ovi sokadszorra is segget csinált a szájából, no meg a hívek fejéből, és ezt ismét előre megfontoltan, és a megszokott pökhendiséggel körítve adta elő! Bőven elég lett volna annyit mondani, hogy pl.: ha ideológiailag különbözőek vagyunk is, azért még felszívhatunk együtt egy kis kolumbiai lisztet! Vagy ezt a pár nyomorult tibetit egy kicsit kiszorította volna a rendőrség a sárga főnök látóteréből, akkor nem kellett volna így leköpni azokat, akikkel pár éve Budapest központjában egymás nyakába borultak! Tibet, és a tibetiek kiírták magukat a NENYI-ből!:)))))))))

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.06.28. 12:59:37

Nem az a legnagyobb gond, hogy Mo. Kínától fog hitelt felvenni. Az a gond, hogy a jelenlegi politikai elit költi bármi nemű elszámolási kötelezettség nélkül...

Ufóka 2011.06.28. 13:16:44

@Gabe Walker: Ott a nagyon nagy pont! :)

lobaszopiatej 2011.06.28. 13:31:35

Na, megint elcsúsztathatjuk a reformokat, a következő kormányig. Addig is tovább lehet ingyenélni.

dögölj meg 2011.06.28. 13:32:19

@Megfigyelo: A dogma szerint így van,
a valóság más! Itt nem erről beszélge-
tünk,de érdemes megnézni a "prozelita"
jelentését,elolvasni a Bibliából pl. János
13.33, ,18.36 , Apostolok csel.15.
Máté 17.24 vagy Tamás ev.43.
De ha módodban áll megkérdezni egy rabbitól:zsidó volt -e Jézus,nagy ló.aszt
lesz a válasz.

Alterix 2011.06.28. 13:33:39

@newtehen: Mindemellett ugye a kínaiak csak körbeírták, hogy majd, ha úgy alakul, akkor fognak államkötvényt venni.
Vagyis, ha még a mostanitól is nagyobb szarban leszünk, akkor adnak. Lehet nem olyan kamatra mint az ózdi uzsorások, de biztos jobban megkérik az árát, mint az IMF.

high up 2011.06.28. 13:39:40

@Calhoun Mooney: Haha, a COCOM lista nem a kereskedelmet tiltotta, hanem csak a magas technológiai színvonalú termékek kereskedelmét. (ami semmit sem ért, mert az oroszoknak mindene volt a computertöl kezdve az ürutazásig)

Kommunistázott tehát akkor is ezerrel a nyugat, de azért nem voltak hülyék, hogy az üzletelést feladták volna. Annyira nem voltak hülyék, hogy aztán a 80-as években az NSZK megállapodott a ruszkikkal, hogy felépíti az egész gázvezetéket Szibériától a Balti tengerig.

Ha Magyaro úgy fejlödne, ahogy ezek az agyhalott maszoposok meg lomposok akarnák, akkor pucér seggel állna a pusztában az idök végezetéig. Max. a tibeti zászlóval takarhatná magát.
Szlóvákia meg a jókat röhögne rajta, mert a milliárdok hozzá vándoroltak.

melmek 2011.06.28. 13:44:23

@Gergice: Valahogy így van ez. A rendőrök nem tudják ellenőrizni őket mivel okmányaik olvashatatlanok, képeik meg teljesen egyformák. Mióta betették ide a lábukat egyetlen temetésről vagy hamvasztásról sem tudok, de az ismerősöm sem aki a temetkezésnél dolgozik a fővárosban. Az sem lehet hogy légi úton viszik vissza a halottaikat, mert arról meg én tudnék. Relytély, vagy horrorisztikus valóság?

Lasombra 2011.06.28. 13:44:24

@Archenemy: szerintem ha csak ezt a két szcenáriót tudod elképzelni, akkor nem biztos, hogy a szomszéd készülékében van a hiba. meg a frusztráció.

TBG 2011.06.28. 13:46:58

@dögölj meg: A rabbi max. annyit mond, hogy Jézus nem volt próféta és megváltó. Azt nem tagadják, hogy zsidó volt.

csoko20 2011.06.28. 13:47:01

@high up: "Ha Magyaro úgy fejlödne, ahogy ezek az agyhalott maszoposok meg lomposok akarnák, akkor pucér seggel állna a pusztában az idök végezetéig. Max. a tibeti zászlóval takarhatná magát.
Szlóvákia meg a jókat röhögne rajta, mert a milliárdok hozzá vándoroltak. "

Nem ezek a a maszoposok mentek ki pár éve kapcsolatot építeni? Igaz 2 éve még ősbűn volt kommunistákkal tárgyalni. :)
Mondjuk 2 év alatt Kína hozzáigazodott Orbán Viktor elveihez.

szil_ 2011.06.28. 13:55:02

@Megfigyelo: tegyük hozzá, hogy nem a szuverenitás az érdekes, hanem a függőség/függetlenség. Kanada pl. független, de nem szuverén államszövetség. Lehet töprengeni rajta, hogy miért jó ez nekik.

papas 2011.06.28. 13:56:49

@Tedat: ivóvíz a mágikus szó, ezért ragaszkodik ennyire Kína Tibethez.

Amúgy, ebben a történetben, bár a fideszdroidok próbálják jó szokásuk szerint erre tolni a beszélgetést, nem Tibet a fontos, hanem szeretett pártunk és vezetőinek gerinctelen pálfordulása, viselkedése. Vajon most miért nem szól most az ávh kórus? Persze, tudom, más ment ki a körüzenetben.

dögölj meg 2011.06.28. 14:10:58

@TBG: Ezek szerint még nem beszéltél
rabbival.Én már igen.

2011.06.28. 22:30:28

@midnight coder: "Akkor picit nézd végig az MSZP történetét, ahogy eljutottak Rákositól Gyurcsányig, államosítástól privatizélésig. De nem, ez nem köpönyegforgatás, ez demokratizálódás"

Hogy jön ide az MSZP? Már rég lehúzták őket a klotyón, csak nem akarják tudomásul venni.

2011.06.28. 22:57:04

@Lasombra: "de ha pár hívőjükben még megvan a tartás csírája, talán felébrednek még néhányan"

Dehogy van. Magyarország egy nagy óvoda, homokozóval, ahol választópolgárok viselkednek úgy, mint taknyos kölykök. Csak itt nem homokozólapáton megy a vita, hanem egy országon. Sajnos valamely párt mellett való voksolás általában életre szól, és ezen jottányit sem tud befolyásolni semmi. A maradék, akinek még van esze, az Jobbikra teszi az ixet, vagy diszidál a picsába.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2011.06.30. 09:09:07

@Sai Nade:

Tibet nem volt mindig Kína része, volt amikor háborúban győztek Kína ellen a tibetiek. A dalai láma cím is a mongoloktól származik, az ő segítségükkel lett Tibet királya a dalai láma. Hol voltak akkor a kínaiak? Jelenleg Tenzin Gyacó, nem az elszakadásért, hanem az autonómiáért küzd. A történelemben is mindig élvezett Kínával szemben önrendelkezési jogot. Jelenleg nem. Nagyon is örülnének, ha Baszkföld, vagy Skócia jellegű társulásnak.
süti beállítások módosítása