HTML

Kínablog

A sárkány fészkében

Kína: kalandozások a Középső Országban. Történelem, kultúra, társadalom, jog, gazdaság, művészet. (A blogon fellelhető valamennyi írás a szerző tulajdonát képezi, annak bármilyen formában való felhasználása kizárólag a szerző előzetes engedélyével lehetséges.) huangati@freemail.hu

Címkék

abortusz (1) afrika (1) agyaghadsereg (1) asztrológia (1) átnevelés (1) auótipar (1) autó (1) autópáylaépítés (1) babonák (1) beszélgetések (3) bűn (2) büntetés (3) büntetése (1) büntetőeljárás (1) bürokrácia (2) család (2) családtervezés (1) császár (7) császárkor (5) császárság (4) dél kína (1) demokrácia (1) diktatúra (1) dinasztia (1) első (2) emberijog (1) építészet (2) erkölcs (2) és (1) esküvő (2) étel (1) étkezés (1) eunuch (2) európa (1) facebook (1) fal (1) feleség (1) férj (1) fesztivál (1) film (7) filozófia (2) földrajz (1) fotók (1) gazdagok (1) gazdaság (7) guanxu (1) gyerekek (1) gyermeknevelés (1) gyógyszer (1) halálbüntetés (4) házasság (2) hivatalnok (2) hold (1) huangdi (2) huangti (1) internet (1) írás (1) irodalom (1) japán (1) jiabao (1) jog (7) jókai (1) kapitalizmus (2) karácsony (1) kert (1) kína (2) kínai (1) kivégzés (1) költészet (1) kommunizmus (5) konfucianizmus (4) konfuciusz (2) konyha (1) környezetvédelem (1) korrupció (1) közigazgatás (1) közmondás (1) kubiláj (1) kultúra (7) kulturálisforradalom (1) kutyahúsevés (1) lingchi (1) lunyu (3) magyar (2) magyarok (1) mandarin (1) Mao (1) mao (3) marco (1) mitológia (1) modern (2) mondások (4) mongolok (1) morál (1) munkatábor (1) munkavállalók (1) művészet (3) nagy (1) Nanking (1) népesség (1) nevelés (1) oktatás (1) orvoslás (1) peking (2) pénz (1) polo (1) puyi (6) qin (3) qin dinasztia (1) rajzfilm (1) sárkány (1) shi (1) statisztikák (1) szabadságjogok (1) szülők (1) szülőtisztelet (2) találmányok (1) tang (1) tao (1) taoizmus (1) társadalom (6) tavasz (1) televízió (1) természet (1) tianjin (1) tigrisanya (1) tiltott (7) törtéenelem (1) történelem (5) tüntetés (1) újév (2) ünnep (2) utolsó (5) város (7) ven (1) wuxia (1) yang (1) yanni (1) yimou (1) yin (1) yuan dinasztia (1) zhang (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Ferenc Szabó00: Rohadjon meg az összes ilyen aberrált, primitív, barbár selejt szarláda. Nem kell mindent megzabál... (2020.07.16. 08:58) Kutyát enni jó...vagy mégsem?
  • Tíra Jándi: Az ozvegy nyugodtan ferjhez mehetett,ezt nem tiltottak,Kina nem India. Egy mandarin ovegyetol nem ... (2018.02.09. 22:39) A kínai tradícionális házasság és család
  • Link elek: Már nem Jack Ma a leggazdagabb, hanem Li Hejun. ~250%-ot emelkedett a cegenek az értéke 2014-ben ... (2015.02.10. 19:57) Kínai szupergazdagok
  • szepi64: hogyan írják helyesen? yin yang, vagy jin yang, vagy jin jang? (2015.01.20. 13:05) Yin-Yang és lefejezés
  • orvvadasz: A magyarok nem puhították a nyereg alatt a húst, viszont a kínaiak kutyát, macskát zabáltak fel. (2013.04.01. 20:24) Kik voltak a mandarinok?

Linkblog

2011.07.27. 15:03 huangati

Az utolsó kínai császár lázadása

Puyi már egy olyan korban volt császár, amikor Kína - államformáját tekintve - köztársaság volt,

a császárkorhoz képest a légkör szabadabb lett, a 3 évesen trónra került császár 6 évesen, 1912-ben már lemondani kényszerült, azonban tovább lakhatott a Tiltott Városban. 

Puyi meglehetősen renitensen viselkedett, gyakran félredobta a protokolláris előírásokat és olyan dolgokat tett, amelyek nem illettek a császárhoz. Ha a császár kirándulni "ment", akkor ezt az esetek nagy többségében az aranytetős sárga gyaloghintóban tette, azonban az ifjú császárt nem érdekelték a hagyományok és egyszerűen nem ült bele. 

A kor új technikai vívmányai különösen érdekelték a császárt. Megtanult pl. biciklizni, amit nagyon nem néztek jó szemmel a főhivatalnokok és azért, hogy simán tudjon tekerni a Palotában, felszedette az összes magas küszöböt. Az újdonságok és "fehér ördögök" kultúrájának tolmácsolója, Reginald Johnston (lsd. kép) angol követ volt, aki hivatalosan is Puyi tanítójaként dolgozott a Tiltott Városban. Ő vette észre azt is, hogy az utolsó császár valószínűleg rövidlátó és javasolta, hogy nézesse meg egy külföldi orvossal. A Palota elöljárói tiltakoztak: Hogy is ne! A császári felség szembogarát idegen embernek mutogatni!? Úgy nézzen ki az ifjú császár, mint egy aggastyán?

Egy nap Puyi elrendelte a kancelláriának, hogy szereltessék be a telefont a lakosztályába. A kancellár elsápadt "és reszketni méltóztatott", ugyanis az elképzelhetetlennek tetszett, hogy mindenféle ember érintkezzen az Ég Fiával. A császár aztán jól elszórakozott azzal, hogy valóban "mindenféle embereket" hívogatott fel telefonon...

A császár aztán "hülyeségeket" is csinált: kitalálta, hogy külföldre megy tanulni, de ehhez legálisan pénzt nem kapott, ezért öccsével elkezdtek felbecsülhetetlen értékű festményeket, kalligráfiákat kicsempészni...ezeket később a japán intervenciós hadsereg Japánba vitette.

Aztán persze a császár egyrészről szórta a pénzt, másrészről pedig visszafogta a palota költségeit. Elbocsájtatta az eunochokat, a kancelláriai részlegekben dolgozók számát megfelezte, ugyanakkor gépkocsit vásárolt, nyugati mintára kutyákat hozatott a palotába, nyugati ételeket főzetett magának, drága pénzért nyugati ruhákat vásároltatott magának. Az utolsó császár megtanulta a fényképezés fortélyait és elsajátította a teniszezés alapjait is. A császár még egy angol nevet is választott magának, így lett belőle "Henry" Puyi.

Mindezek persze nem jelentették azt, hogy a császár teljesen eldobta volna magától a kínai kultúrát, sőt igyekezett azt a nyugatival párhuzamosan művelni, így pl. naponta olvasott az előző császárok cselekedeteiről (ez kötelező volt), jártas volt a kalligráfiában, verseket írt, betartotta a szertartásokat...

...mindez addig tartott a Tiltott városban, amíg a nemzeti hadsereg 1924-ben fel nem szólította a császárt, hogy költözzön...folyt.köv.

Szólj hozzá!

Címkék: város utolsó császár tiltott puyi


A bejegyzés trackback címe:

https://kinablog.blog.hu/api/trackback/id/tr163104556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása