HTML

Kínablog

A sárkány fészkében

Kína: kalandozások a Középső Országban. Történelem, kultúra, társadalom, jog, gazdaság, művészet. (A blogon fellelhető valamennyi írás a szerző tulajdonát képezi, annak bármilyen formában való felhasználása kizárólag a szerző előzetes engedélyével lehetséges.) huangati@freemail.hu

Címkék

abortusz (1) afrika (1) agyaghadsereg (1) asztrológia (1) átnevelés (1) auótipar (1) autó (1) autópáylaépítés (1) babonák (1) beszélgetések (3) bűn (2) büntetés (3) büntetése (1) büntetőeljárás (1) bürokrácia (2) család (2) családtervezés (1) császár (7) császárkor (5) császárság (4) dél kína (1) demokrácia (1) diktatúra (1) dinasztia (1) első (2) emberijog (1) építészet (2) erkölcs (2) és (1) esküvő (2) étel (1) étkezés (1) eunuch (2) európa (1) facebook (1) fal (1) feleség (1) férj (1) fesztivál (1) film (7) filozófia (2) földrajz (1) fotók (1) gazdagok (1) gazdaság (7) guanxu (1) gyerekek (1) gyermeknevelés (1) gyógyszer (1) halálbüntetés (4) házasság (2) hivatalnok (2) hold (1) huangdi (2) huangti (1) internet (1) írás (1) irodalom (1) japán (1) jiabao (1) jog (7) jókai (1) kapitalizmus (2) karácsony (1) kert (1) kína (2) kínai (1) kivégzés (1) költészet (1) kommunizmus (5) konfucianizmus (4) konfuciusz (2) konyha (1) környezetvédelem (1) korrupció (1) közigazgatás (1) közmondás (1) kubiláj (1) kultúra (7) kulturálisforradalom (1) kutyahúsevés (1) lingchi (1) lunyu (3) magyar (2) magyarok (1) mandarin (1) mao (3) Mao (1) marco (1) mitológia (1) modern (2) mondások (4) mongolok (1) morál (1) munkatábor (1) munkavállalók (1) művészet (3) nagy (1) Nanking (1) népesség (1) nevelés (1) oktatás (1) orvoslás (1) peking (2) pénz (1) polo (1) puyi (6) qin (3) qin dinasztia (1) rajzfilm (1) sárkány (1) shi (1) statisztikák (1) szabadságjogok (1) szülők (1) szülőtisztelet (2) találmányok (1) tang (1) tao (1) taoizmus (1) társadalom (6) tavasz (1) televízió (1) természet (1) tianjin (1) tigrisanya (1) tiltott (7) törtéenelem (1) történelem (5) tüntetés (1) újév (2) ünnep (2) utolsó (5) város (7) ven (1) wuxia (1) yang (1) yanni (1) yimou (1) yin (1) yuan dinasztia (1) zhang (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Ferenc Szabó00: Rohadjon meg az összes ilyen aberrált, primitív, barbár selejt szarláda. Nem kell mindent megzabál... (2020.07.16. 08:58) Kutyát enni jó...vagy mégsem?
  • Tíra Jándi: Az ozvegy nyugodtan ferjhez mehetett,ezt nem tiltottak,Kina nem India. Egy mandarin ovegyetol nem ... (2018.02.09. 22:39) A kínai tradícionális házasság és család
  • Link elek: Már nem Jack Ma a leggazdagabb, hanem Li Hejun. ~250%-ot emelkedett a cegenek az értéke 2014-ben ... (2015.02.10. 19:57) Kínai szupergazdagok
  • szepi64: hogyan írják helyesen? yin yang, vagy jin yang, vagy jin jang? (2015.01.20. 13:05) Yin-Yang és lefejezés
  • orvvadasz: A magyarok nem puhították a nyereg alatt a húst, viszont a kínaiak kutyát, macskát zabáltak fel. (2013.04.01. 20:24) Kik voltak a mandarinok?

Linkblog

2011.08.13. 16:49 huangati

A kínai kommunisták és az utolsó császár

Puyi a Tiltott Városból való kiebrudalása után befolyásos pártfogói segítségével Tianjinben kötött ki, amelyben kilenc országnak volt koncessziós területe.  A nagykövetek, főkonzulok, tisztek...egytől egyig császárként bántak vele, kitüntetett figyelemben részesült. Még az elit Country Clubba is bejutott, pedig oda kínai nem tehette be a lábát.

A császárra már rá sem lehetett ismerni. A Whiteway Laidlaw cég öltönyeit hordta, innen vásárolta a gyémántjait is, kezében sétapálcát lóbált, oldalán farkaskutyák és a felesége, valamint mellékfeleségei. (Kár hogy erről nem készült fotó.) Az aranyéletnek azonban vége lett, amikor elkezdődött a Japán-kínai háború. Az utolsó császár még egyszer császárnak érezhette magát, amikor a japánok ősei trónjára, az egykori Mandzsúria élére állították.

A háború után szovjet fogságba került, érdekes módon az oroszok nem bántották, sőt kivételeztek vele. Ez nem azt jelentette, hogy palotában lakhatott, de nem bántak vele úgy, mint a többi fogollyal. Puyi sokkal jobban félt a kínai fogságtól...

A vonat 1950 nyarán lépte át a szovjet - kínai határt és Fusan katonai börtönébe vitték. Itt véget ért a privilégiumok korszaka. Puyi egy fogoly lett a többi közt, bár meglepő módon még a kínai kommunisták között is voltak olyanok, akik látták Puyiban a "császárt". A börtönben az volt a szokás, hogy a "napos" takarít egész nap. Ilyet Puyi sohasem csinált. Félt is tőle, mi lesz ha rákerül a sor. De egyik nap megjelent az egyik káder és közölte, Puyi beteg, nem kell őt naposnak beosztani!

Aki másnak vermet ás...Puyit aztán Harbinba szállították abba a börtönbe, ami még a bábcsászársága alatt épült, a japánok tervezték az ellenállóknak. Egy cellában 8 ember, földön alvás, szűk élettér. A császár sokszor megoldhatatlan helyzetekbe került. Pl. el kellett sajátítania az új zsargont: meg kellett tanulnia, hogy a "feudális urak népelnyomók" voltak és el kellett sajátítania az "Imperializmusról" c. könyvet. Vagy máskor, amikor dobozokat kellett ragasztania, persze, hogy nála torlódott fel a munka, hiszen egész életében nem végzett semmilyen fizikai munkát. Később Harbinba vitték, ott a cellakörülmények jobbak voltak.

A császár a rabok mindennapi életét élte. Szenet szállított, zöldséget termelt, olvasta a kötelező olvasmányokat, politikai gazdaságtan, történelmi materializmus...közben a rabokat országjárásra vitték, megmutatták nekik mennyi minden épült az országban. A császár már úgy gondolta, hogy korábban mérhetetlen szenvedésen ment keresztül a nép és ő erről mit sem tudott. Kezdte úgy érezni, hogy jó irányba mennek a dolgok.

Puyi börtönévei alatt egyfolytában azt érezte, hogy előbb-utóbb ki fogják végezni. Mindig is félt ettől, ezért igyekezett "jó tanuló" lenni. A kínai kommunista káderek emberségesen bántak vele, bár nem tekintették kivételezettnek.

1959-ben az Országos Nép Gyűlés kihirdette az amnesztiát. Puyi szabad volt. 35 év után tért vissza Pekingbe, hogy a testvéreivel találkozzon. Elsőnek a Tienanmen térre ment el, erre így emlékezett: "Életemben most először sétálok úgy ezen a téren, hogy szabadnak. boldognak, büszkének érzem magam és biztonságban tudom az életem." Ahogy Orwell írja az 1984-ben: "Szerette a Nagy Testvért."

Ui: 1960-ban állást kapott a Kínai Tudományos Akadémia Botanikus Kertjében. 1962-ben, 56 évesen megházasodott, felesége kórházi ápolónő volt. 1966-ban kitör a Kulturális Forradalom, bár az utolsó császárt a helyi rendőrség védelem alá helyezte, az inzultusoktól nem tudta megkímélni teljesen. 1967. október 17-én hunyt el szívbetegségben. Elhamvasztották, majd hamvait a forradalmi temetőben helyezték el. Végső nyughelyére 1995-ben szállították, a Qing-dinasztia egyik sírhelyére 120km-re Pekingtől.

Aki szeretné egy szép , színes ,szélesvásznú tablón végignézni az utolsó császár regényes életét ajánlom Bernardo Bertolucci tökéletes alkotását: Az utolsó császárt.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kommunizmus utolsó császár puyi


A bejegyzés trackback címe:

https://kinablog.blog.hu/api/trackback/id/tr593151146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása