HTML

Kínablog

A sárkány fészkében

Kína: kalandozások a Középső Országban. Történelem, kultúra, társadalom, jog, gazdaság, művészet. (A blogon fellelhető valamennyi írás a szerző tulajdonát képezi, annak bármilyen formában való felhasználása kizárólag a szerző előzetes engedélyével lehetséges.) huangati@freemail.hu

Címkék

abortusz (1) afrika (1) agyaghadsereg (1) asztrológia (1) átnevelés (1) auótipar (1) autó (1) autópáylaépítés (1) babonák (1) beszélgetések (3) bűn (2) büntetés (3) büntetése (1) büntetőeljárás (1) bürokrácia (2) család (2) családtervezés (1) császár (7) császárkor (5) császárság (4) dél kína (1) demokrácia (1) diktatúra (1) dinasztia (1) első (2) emberijog (1) építészet (2) erkölcs (2) és (1) esküvő (2) étel (1) étkezés (1) eunuch (2) európa (1) facebook (1) fal (1) feleség (1) férj (1) fesztivál (1) film (7) filozófia (2) földrajz (1) fotók (1) gazdagok (1) gazdaság (7) guanxu (1) gyerekek (1) gyermeknevelés (1) gyógyszer (1) halálbüntetés (4) házasság (2) hivatalnok (2) hold (1) huangdi (2) huangti (1) internet (1) írás (1) irodalom (1) japán (1) jiabao (1) jog (7) jókai (1) kapitalizmus (2) karácsony (1) kert (1) kína (2) kínai (1) kivégzés (1) költészet (1) kommunizmus (5) konfucianizmus (4) konfuciusz (2) konyha (1) környezetvédelem (1) korrupció (1) közigazgatás (1) közmondás (1) kubiláj (1) kultúra (7) kulturálisforradalom (1) kutyahúsevés (1) lingchi (1) lunyu (3) magyar (2) magyarok (1) mandarin (1) Mao (1) mao (3) marco (1) mitológia (1) modern (2) mondások (4) mongolok (1) morál (1) munkatábor (1) munkavállalók (1) művészet (3) nagy (1) Nanking (1) népesség (1) nevelés (1) oktatás (1) orvoslás (1) peking (2) pénz (1) polo (1) puyi (6) qin (3) qin dinasztia (1) rajzfilm (1) sárkány (1) shi (1) statisztikák (1) szabadságjogok (1) szülők (1) szülőtisztelet (2) találmányok (1) tang (1) tao (1) taoizmus (1) társadalom (6) tavasz (1) televízió (1) természet (1) tianjin (1) tigrisanya (1) tiltott (7) törtéenelem (1) történelem (5) tüntetés (1) újév (2) ünnep (2) utolsó (5) város (7) ven (1) wuxia (1) yang (1) yanni (1) yimou (1) yin (1) yuan dinasztia (1) zhang (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Ferenc Szabó00: Rohadjon meg az összes ilyen aberrált, primitív, barbár selejt szarláda. Nem kell mindent megzabál... (2020.07.16. 08:58) Kutyát enni jó...vagy mégsem?
  • Tíra Jándi: Az ozvegy nyugodtan ferjhez mehetett,ezt nem tiltottak,Kina nem India. Egy mandarin ovegyetol nem ... (2018.02.09. 22:39) A kínai tradícionális házasság és család
  • Link elek: Már nem Jack Ma a leggazdagabb, hanem Li Hejun. ~250%-ot emelkedett a cegenek az értéke 2014-ben ... (2015.02.10. 19:57) Kínai szupergazdagok
  • szepi64: hogyan írják helyesen? yin yang, vagy jin yang, vagy jin jang? (2015.01.20. 13:05) Yin-Yang és lefejezés
  • orvvadasz: A magyarok nem puhították a nyereg alatt a húst, viszont a kínaiak kutyát, macskát zabáltak fel. (2013.04.01. 20:24) Kik voltak a mandarinok?

Linkblog

2013.08.03. 09:10 huangati

A hagyományos kínai orvoslás alapjai

A mocsárlázat a következő recepttel lehet gyógyítani: egy ló tetűlégy lábait és szárnyait tépd ki, hempergesd meg viaszban és hideg szesszel nyeld le. A mocsárlázat azonban a halottak szellemei, a rossz táplálkozás és a helyi éghajlat is okozhatják. A mágikus formuláknál azonban tudományosabb következtetésekre is jutott a kínai orvostudomány.

chherbs2.jpg


A tradícionális kínai felfogás szerint a betegség a harmónia megbomlásának jele. Egészség akkor van, ha az emberi testben az elemek egyensúlyban vannak, ha ez megbomlik, akkor bekövetkezik a baj. Az öt elemi elem: víz, tűz, fa, fém, föld, ezek 5 szervünkkel állnak kapcsolatban: szív, máj, tüdő, lép, vese. Az öt szerv testünk 5 nyílásával áll kapcsolatban. Testünk e kapcsolatok bonyolult hálózata, a testet átjáró áramlatok, amelyekből szintén 5 van: meleg, hideg, száraz, nedves és izzó szabályos keringése és a yin-yang helyes egyensúlya tartja meg testünket épségben.


A betegség gyakran pszichés eredetű, amely a 7 érzelemből fakad: öröm, harag, bánat, félelem, szeretet, gyűlölet és vágy. Ha ezek bármelyikét túlhajszoljuk, akkor bizton számíthatunk arra, hogy előbb-utóbb testünk jelezni fog. A kínai orvos legelőször az arcot és a pulzust vizsgálja meg. Az érverés több száz fajtáját különbözteti meg a kínai orvoslás (tehát nem csak 120/80:-) és ebből a tapasztalt gyógyító meg tudja mondani, hogy merre kell keresni a bajt.

chherbs3.jpg


Természetesen a test egyéb részeinek vizsgálata is elengedhetetlen és persze vannak nyilvánvaló bajok.  A gyógyító eljárások közé tartozik a masszázs, az akupunktúra és a különféle orvosságok. Ez utóbbiak alapanyaga általában növényi, de szinte akármi belekerülhet, pl. porrá zúzott jáde, porrá tört százlábú, rinocérosz szarv...A mágikus gyógyítási eljárások sem állnak túl messze a kínai néplélektől: varázsszerek, talizmánok, mágikus formulák ismételgetése is segíthet a bajok megoldásában.


Bármilyen meglepő, mindezek mellett vagy ellenére a törvényszéki orvostan is kínai találmány. A kínai jogrendszerben a tárgyi bizonyítékok súlya igencsak jelentős volt, ezért testi jelek önmagában bizonyítékok voltak. Már a XIII. századból is ránk maradt olyan kézikönyv, amely számba veszi a külső testi jeleket és azt, hogy ebből mire lehet következtetni. (Európában csak a XVII. sz-ban jelent meg a törvényszéki orvostan.)


Az orvosok képzését az állam szervezi, amelynek több ága is van: általános orvostudomány, szemészet, fülészet, szülészet, fogászat, akupunktúra, reumás és bénulásos betegségek. A jóváhagyott gyógyszerek listáját az Orvosakadémia tagjai állítják össze, ennek száma a középkorban 983, később már 1892. Az Orvosképző Egyetemen évente 2-300 orvost képeznek elsősorban a császári udvar és az előkelőségek számára.

chherbs2a.jpg


A köznép azonban kénytelen beérnie a magánorvosokkal, akiknek mestersége apáról fiúra száll. A közmondás szerint:  "Ne fogadj el orvosságot olyan orvostól, akinek a házában nincs három nemzedék óta orvos." A bizalom alapja tehát a generációkon keresztül végzett mesterség. Az orvosnak fizetni kellett, ingyen csak a legrászorultabbak kaphattak kezelést: voltak közkórházak, ahol ingyenesen tartották és ápolták a szegényeket, öregeket, rokkantakat és a gyógyíthatatlan betegeket.


Az, hogy mennyire fontos volt az, hogy a több száz gyógyhatásúnak tekintett nyersanyagból hogyan és milyen arányban kell a megfelelő orvosságot kikeverni, azt jól mutatja, hogy a császári törvénykönyvek lefejezéssel büntették azt a gyógyítót, aki nem megfelelően keverte össze a császár gyógyszereit.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyszer orvoslás császárkor


A bejegyzés trackback címe:

https://kinablog.blog.hu/api/trackback/id/tr795443280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása