HTML

Kínablog

A sárkány fészkében

Kína: kalandozások a Középső Országban. Történelem, kultúra, társadalom, jog, gazdaság, művészet. (A blogon fellelhető valamennyi írás a szerző tulajdonát képezi, annak bármilyen formában való felhasználása kizárólag a szerző előzetes engedélyével lehetséges.) huangati@freemail.hu

Címkék

abortusz (1) afrika (1) agyaghadsereg (1) asztrológia (1) átnevelés (1) auótipar (1) autó (1) autópáylaépítés (1) babonák (1) beszélgetések (3) bűn (2) büntetés (3) büntetése (1) büntetőeljárás (1) bürokrácia (2) család (2) családtervezés (1) császár (7) császárkor (5) császárság (4) dél kína (1) demokrácia (1) diktatúra (1) dinasztia (1) első (2) emberijog (1) építészet (2) erkölcs (2) és (1) esküvő (2) étel (1) étkezés (1) eunuch (2) európa (1) facebook (1) fal (1) feleség (1) férj (1) fesztivál (1) film (7) filozófia (2) földrajz (1) fotók (1) gazdagok (1) gazdaság (7) guanxu (1) gyerekek (1) gyermeknevelés (1) gyógyszer (1) halálbüntetés (4) házasság (2) hivatalnok (2) hold (1) huangdi (2) huangti (1) internet (1) írás (1) irodalom (1) japán (1) jiabao (1) jog (7) jókai (1) kapitalizmus (2) karácsony (1) kert (1) kína (2) kínai (1) kivégzés (1) költészet (1) kommunizmus (5) konfucianizmus (4) konfuciusz (2) konyha (1) környezetvédelem (1) korrupció (1) közigazgatás (1) közmondás (1) kubiláj (1) kultúra (7) kulturálisforradalom (1) kutyahúsevés (1) lingchi (1) lunyu (3) magyar (2) magyarok (1) mandarin (1) Mao (1) mao (3) marco (1) mitológia (1) modern (2) mondások (4) mongolok (1) morál (1) munkatábor (1) munkavállalók (1) művészet (3) nagy (1) Nanking (1) népesség (1) nevelés (1) oktatás (1) orvoslás (1) peking (2) pénz (1) polo (1) puyi (6) qin (3) qin dinasztia (1) rajzfilm (1) sárkány (1) shi (1) statisztikák (1) szabadságjogok (1) szülők (1) szülőtisztelet (2) találmányok (1) tang (1) tao (1) taoizmus (1) társadalom (6) tavasz (1) televízió (1) természet (1) tianjin (1) tigrisanya (1) tiltott (7) törtéenelem (1) történelem (5) tüntetés (1) újév (2) ünnep (2) utolsó (5) város (7) ven (1) wuxia (1) yang (1) yanni (1) yimou (1) yin (1) yuan dinasztia (1) zhang (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Ferenc Szabó00: Rohadjon meg az összes ilyen aberrált, primitív, barbár selejt szarláda. Nem kell mindent megzabál... (2020.07.16. 08:58) Kutyát enni jó...vagy mégsem?
  • Tíra Jándi: Az ozvegy nyugodtan ferjhez mehetett,ezt nem tiltottak,Kina nem India. Egy mandarin ovegyetol nem ... (2018.02.09. 22:39) A kínai tradícionális házasság és család
  • Link elek: Már nem Jack Ma a leggazdagabb, hanem Li Hejun. ~250%-ot emelkedett a cegenek az értéke 2014-ben ... (2015.02.10. 19:57) Kínai szupergazdagok
  • szepi64: hogyan írják helyesen? yin yang, vagy jin yang, vagy jin jang? (2015.01.20. 13:05) Yin-Yang és lefejezés
  • orvvadasz: A magyarok nem puhították a nyereg alatt a húst, viszont a kínaiak kutyát, macskát zabáltak fel. (2013.04.01. 20:24) Kik voltak a mandarinok?

Linkblog

2012.11.29. 15:44 huangati

Az angolkert is kínai? Bizony...

A kínai kertművészet hosszú évezredes hagyományai az európai kertkultúrára is hatással volt, pl. az angolkertek kialakulásában jelentős szerepet játszottak. Az angol kertművészet első könyvei szembeállították a francia kerteket a kínai kerttel, ez utóbbiakat rendetlennek és káoszosnak tartották, pedig Goethe is megmondta: az angolkert ideális, de nem valószerű hely.

 Kezdetei i.e. 3000-ra nyúlnak vissza, fénykora a Tang korra esik (618-907), ekkorra már egy magára adó nemes embernek illett szép kertet varázsolnia maga köré. A kertek egyre fényűzőbbek lettek, amit a gazdasági fellendülésből származó bevétel (selyem, kerámia) tett lehetővé. Az egyre szaporodó magánkertek a jómódú mandarinok és művészek megbízásaiból jöttek létre. A kertek nem csupán az esztétikum tárgyai voltak csupán, hanem egy zárt rendszert képeztek, amelyben minden növénynek és tárgynak megvolt a maga helye, a kert a világegyetem képmása volt a harmónia és a szépség legtökéletesebb egysége. A legfontosabb formai elemek: víz (tavak, vízesések, patakok), kövek és sziklák, pavilonok és a növények. A kert kialakításának egyik legfőbb szempontja, hogy a qi (csí) az életenergia akadálytalanul tudjon áramlani. Az egyik legfontosabb motívum a körbe zárt négyzet elhelyezés, amelyben a kör jelképezi az Eget, a négyzet a Földet. A kínai kertészek előszeretettel éltek a tájképiség eszközeivel, a távolabbi természeti képződményeket (hegyeket, völgyeket) előszeretettel vonták be a kertépítésbe, egy-egy kanyargó ösvény végén vagy egy bambuszpavilonba beérve sokszor festői látvány tárul a szemünk elé.

 A kínai kert filozófiája is eltér a nyugati ember szemléletétől: a kínai nem uralni akarja a természetet, hanem együttműködni velük, elősegíteni, hogy a természet erői szabadon megnyilvánulhassanak. Mint minden más kapcsolatban a kínai alázatot és tiszteletet mutat a kerttel szemben. A Shan-shui (hegy és víz) a kínai tájképfestészet filozófiájából alakult át a kert- és tájrendezés alapvető rendező elvévé. Az európai ember számára egy bonyolult rendszerről van szó, hiszen olyan kulturális elemeket tartalmaz, amelyek ugyan jelene vannak a hétköznapi gondolkodásban, de nem dominánsak. Ilyen pl. a magasság és távolság kombinációja: a kertet úgy alakítják ki, hogy a kertbe belépő ember szeme síkja fölé kerüljön a lényeg, pl. ki lehet emelni egy hegy monumentalitását, amely a halandóságra és tisztelettudásra figyelmezteti az embert, hiszen a kő örök, az emberi hatalom meg véges.

Az idők folyamán a kertrendezésben is utat tört a feng-shui a térrendezés művészete, amely szerint a legideálisabb a „sárkány gyomor” elrendezés, amikor a kertet félkörívben öleli körül egy hegy vagy egy erdő, a terület legyen egy kicsit lejtős és a kilátást egy tó zárja le.

 Az égi paradicsomnak a földön Suzhou a mása, tartja az egykori kínai mondás, a világörökség részét képező Suzhou magánkertjei a legismertebbek és a legszebbek. Suzhou kereskedelmi és gazdasági központként funkcionált a középkorban, a jómódúak előszeretettel hoztak létre kerteket. A kerteknek beszédes nevük van azért, hogy a kertbe belépőt egy képzettársítási mátrixba helyezzék:

1. Kavargó Hullámok Pavilonjának kertje (Cang Lang Ting),
2. Oroszlán liget (Shi Zi Lin),
3. Az alkalmatlan hivatalnok kertje (Zhuozheng Yuan),
4. A marasztalás kertje (Liu Yuan)

5. A Halászhálók mesterének kertje (Wang Shi Yuan),
6. Szépvidéki hegyi villa (Huanxiu Shanzhuang),
7. Kettős kert (Ou Yuan),
8. A mívesség kertje (Yipu Yuan),
9. A nyugodt elmélkedés kertje (Tuisi Yuan),
10. Örömök kertje (Yi Yuan).

A császári kertek közül a legismertebb és legkedveltebb a pekingi Nyári-Palota hatalmas, 290 hektáron elterülő kertegyüttese, amelyet a XVIII. Században alkottak meg. A növények, a sziklák, a kövek, a pavilonok, mind-mind a kínai szimbólumrendszer alapján nyerték el végső helyüket. A bambuszok és fenyők a hosszú életet, állhatatosságot és teljességet jelképezik. A tarkakérgű kilenc ágú fenyő („Kilenc Sárkány fenyő”) a császári családot jelképezi (a 9. a császári családot jelképezi), a vadalmafák a béke szimbólumai, a tavi lótuszvirág a lélek öröklétét jelképezi.

 Minden növényt gondosan kitervezett jelképrendszer szerint ültettek, míg a bambuszok és fenyők a hosszú életet, állhatatosságot és teljességet jelképezik, a 9 ágú tarkakérgű fenyő, más néven a "Kilenc Sárkány fenyő" a császári családot jelképezi (a 9-es szám számtalan helyen megjelenik, minden esetben a császári családot jelképezi, hiszen a 9 legnagyobb egyjegyű szám). A vadalmafák mindig fenyőkkel szemben állnak és a békét jelképezik. A császári család szívesen rendezett kerti ünnepségeket az almafa virágzásakor. A fenyők lábánál terrakotta színű fenyőkéreg látható, törött cserepeket szimbolizálva. A lótuszvirággal teli tavak igen fontos szimbolikával bírnak, hiszen a buddhizmusban a lótusz jelképezi a lélek felemelkedését.

 A sors fura fintora, hogy a 8 évesen trónjáról lemondatott majd a később a Tiltott Városból elűzött PuYi élete utolsó részében a Nyári Palota és Pekingi Botanikus Kert kertészeként dolgozott.

 

1 komment

Címkék: peking kert császárkor


A bejegyzés trackback címe:

https://kinablog.blog.hu/api/trackback/id/tr284937946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hunor Levente 2012.11.29. 21:49:11

A legideálisabb olyan, mint a legoptimálisabb. Túlírás.
süti beállítások módosítása