HTML

Kínablog

A sárkány fészkében

Kína: kalandozások a Középső Országban. Történelem, kultúra, társadalom, jog, gazdaság, művészet. (A blogon fellelhető valamennyi írás a szerző tulajdonát képezi, annak bármilyen formában való felhasználása kizárólag a szerző előzetes engedélyével lehetséges.) huangati@freemail.hu

Címkék

abortusz (1) afrika (1) agyaghadsereg (1) asztrológia (1) átnevelés (1) auótipar (1) autó (1) autópáylaépítés (1) babonák (1) beszélgetések (3) bűn (2) büntetés (3) büntetése (1) büntetőeljárás (1) bürokrácia (2) család (2) családtervezés (1) császár (7) császárkor (5) császárság (4) dél kína (1) demokrácia (1) diktatúra (1) dinasztia (1) első (2) emberijog (1) építészet (2) erkölcs (2) és (1) esküvő (2) étel (1) étkezés (1) eunuch (2) európa (1) facebook (1) fal (1) feleség (1) férj (1) fesztivál (1) film (7) filozófia (2) földrajz (1) fotók (1) gazdagok (1) gazdaság (7) guanxu (1) gyerekek (1) gyermeknevelés (1) gyógyszer (1) halálbüntetés (4) házasság (2) hivatalnok (2) hold (1) huangdi (2) huangti (1) internet (1) írás (1) irodalom (1) japán (1) jiabao (1) jog (7) jókai (1) kapitalizmus (2) karácsony (1) kert (1) kína (2) kínai (1) kivégzés (1) költészet (1) kommunizmus (5) konfucianizmus (4) konfuciusz (2) konyha (1) környezetvédelem (1) korrupció (1) közigazgatás (1) közmondás (1) kubiláj (1) kultúra (7) kulturálisforradalom (1) kutyahúsevés (1) lingchi (1) lunyu (3) magyar (2) magyarok (1) mandarin (1) mao (3) Mao (1) marco (1) mitológia (1) modern (2) mondások (4) mongolok (1) morál (1) munkatábor (1) munkavállalók (1) művészet (3) nagy (1) Nanking (1) népesség (1) nevelés (1) oktatás (1) orvoslás (1) peking (2) pénz (1) polo (1) puyi (6) qin (3) qin dinasztia (1) rajzfilm (1) sárkány (1) shi (1) statisztikák (1) szabadságjogok (1) szülők (1) szülőtisztelet (2) találmányok (1) tang (1) tao (1) taoizmus (1) társadalom (6) tavasz (1) televízió (1) természet (1) tianjin (1) tigrisanya (1) tiltott (7) törtéenelem (1) történelem (5) tüntetés (1) újév (2) ünnep (2) utolsó (5) város (7) ven (1) wuxia (1) yang (1) yanni (1) yimou (1) yin (1) yuan dinasztia (1) zhang (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Ferenc Szabó00: Rohadjon meg az összes ilyen aberrált, primitív, barbár selejt szarláda. Nem kell mindent megzabál... (2020.07.16. 08:58) Kutyát enni jó...vagy mégsem?
  • Tíra Jándi: Az ozvegy nyugodtan ferjhez mehetett,ezt nem tiltottak,Kina nem India. Egy mandarin ovegyetol nem ... (2018.02.09. 22:39) A kínai tradícionális házasság és család
  • Link elek: Már nem Jack Ma a leggazdagabb, hanem Li Hejun. ~250%-ot emelkedett a cegenek az értéke 2014-ben ... (2015.02.10. 19:57) Kínai szupergazdagok
  • szepi64: hogyan írják helyesen? yin yang, vagy jin yang, vagy jin jang? (2015.01.20. 13:05) Yin-Yang és lefejezés
  • orvvadasz: A magyarok nem puhították a nyereg alatt a húst, viszont a kínaiak kutyát, macskát zabáltak fel. (2013.04.01. 20:24) Kik voltak a mandarinok?

Linkblog

2010.08.30. 10:21 huangati

Kínai történelmi eposzok filmen I.

Indítok egy sorozatot a kosztümös/történelmi kínai filmekről, mert "megérnek egy misét". Ha már említést tettem az előző posztban a Konfuciusz c. filmről, néhány gondolat az alkotásról. Kína új vezetői ráébredtek a múlt fontosságára, mi sem jelzi ezt jobban, minthogy államilag is támogatták a film elkészítését. Korábban a nagy filozófus maga volt az "ördög", ma már azonban a hagyományok tisztelete értéknek számít újfent a kommunista Kínában. Ennél jobban már nem is tisztelhetnék Konfuciusz munkásságát. Hozzá kell tegyük, hogy ez az első film, ami a filozófusról készült (Összehasonlításképpen: Arisztotelészről vagy Plátónról van?). (1940-ben készült már egy film Konfuciuszról, de az meg elveszett, aztán előkerült és restaurálták).  A kínaiak értenek a teatralitáshoz: a film bemutatóját a Kínai Népköztársaság 60., Konfuciusz 2560.  születésnapjára időzítették (egy kicsit elcsúsztak vele). A kínai ideológia megváltozását jelzi, hogy filmet minden idők legnagyobb kópiaszámával (2500) kezdték el vetíteni a mozik. Hivatalos adatok: költségvetés 150 millió jüan (4mrd forint), rendezte Mei Hu, a mestert Chow Yun-Fat alakítja, aki a Tigris és Sárkány és a Karib-tenger kalózai (3) c. filmből lehet ismerős a magyar mozinéző számára (már akik nem nézik az ázsiai filmeket).

Már a forgatás közben is heves támadások érték a rendező főszereplő választását, mondván, hogy Konfuciuszból dróton rángatott repkedő szerzetest csinálnak, illetve, hogy a film a hivatalos mandarin nyelvjárást használja, Chow meg kantoni. Mások a romantikát kritizálták, a mester egyik leszármazottja pert is indított, hogy vegyék ki a filmből ezeket a jeleneteket. (Konfuciusznak hivatalosnak 2 millió leszármazottja van.) A filmkészítők pechjére éppen az Avatarral kellett volna versenyeznie a filmek, azonban az amerikai produkciót levették a filmvászonról egy időre.

Néhány szó a filmről: aki kardozós/repkedős filmet vár csalódni fog. A kínai források elismerően szólnak a rendező teljesítményéről, élethűen mutatja be a filozófus életét. Az utóbbi évek kosztümös kínai filmjeiből megszokhattuk már a gyönyörűen fotografált jeleneteket, a kiváló jelmezeket és a szép filmzenéket. Ezen a téren is kiválóan teljesít a film. Konfuciusz 40-es éveitől kezdődik a film története és bemutatja a filozófus életének főbb állomásait. A film azzal nyit, hogy a király kinevezi Konfuciuszt Lu állam igazságügyminiszterévé, azért hogy teremtsen békét a fejedelemséget uraló három klán között. Aztán láthatjuk, hogy erő helyett milyen furfanggal és ravaszsággal próbálja meg elérni céljait a mester. Közben a belső villongások mellett más fejedelemségekkel való harcok is terhelik a "békés" Lu mindennapi életét. Konfuciusz aztán önkéntes száműzetésbe vonul, nem utolsósorban azért, mert a király már nem támogatja törekvéseit. Hosszú vándorlásba kezd tanítványaival, majd 13 év múltán tér vissza hazájába.

Nem mondom, hogy a film csak az ázsiai vagy kosztümös filmek rajongóinak való. A kínaiak már megtanulták az összes hollywoodi klisét "all-in-one": van benne egy kis dráma, egy kis kardozás, egy kis romantika, egy kis mondanivaló. A kritikák szerint a film első része mozgalmasabb, a második rész a filozófus vándorlása meg unalmasabb. Imho akit érdekel egy földrész kultúráját befolyásoló személyiség élete, az nem fog csalódni. Ezen a linken megnézhető/letölthető.

Szólj hozzá!

Címkék: film történelem konfuciusz


A bejegyzés trackback címe:

https://kinablog.blog.hu/api/trackback/id/tr42258129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása