HTML

Kínablog

A sárkány fészkében

Kína: kalandozások a Középső Országban. Történelem, kultúra, társadalom, jog, gazdaság, művészet. (A blogon fellelhető valamennyi írás a szerző tulajdonát képezi, annak bármilyen formában való felhasználása kizárólag a szerző előzetes engedélyével lehetséges.) huangati@freemail.hu

Címkék

abortusz (1) afrika (1) agyaghadsereg (1) asztrológia (1) átnevelés (1) auótipar (1) autó (1) autópáylaépítés (1) babonák (1) beszélgetések (3) bűn (2) büntetés (3) büntetése (1) büntetőeljárás (1) bürokrácia (2) család (2) családtervezés (1) császár (7) császárkor (5) császárság (4) dél kína (1) demokrácia (1) diktatúra (1) dinasztia (1) első (2) emberijog (1) építészet (2) erkölcs (2) és (1) esküvő (2) étel (1) étkezés (1) eunuch (2) európa (1) facebook (1) fal (1) feleség (1) férj (1) fesztivál (1) film (7) filozófia (2) földrajz (1) fotók (1) gazdagok (1) gazdaság (7) guanxu (1) gyerekek (1) gyermeknevelés (1) gyógyszer (1) halálbüntetés (4) házasság (2) hivatalnok (2) hold (1) huangdi (2) huangti (1) internet (1) írás (1) irodalom (1) japán (1) jiabao (1) jog (7) jókai (1) kapitalizmus (2) karácsony (1) kert (1) kína (2) kínai (1) kivégzés (1) költészet (1) kommunizmus (5) konfucianizmus (4) konfuciusz (2) konyha (1) környezetvédelem (1) korrupció (1) közigazgatás (1) közmondás (1) kubiláj (1) kultúra (7) kulturálisforradalom (1) kutyahúsevés (1) lingchi (1) lunyu (3) magyar (2) magyarok (1) mandarin (1) Mao (1) mao (3) marco (1) mitológia (1) modern (2) mondások (4) mongolok (1) morál (1) munkatábor (1) munkavállalók (1) művészet (3) nagy (1) Nanking (1) népesség (1) nevelés (1) oktatás (1) orvoslás (1) peking (2) pénz (1) polo (1) puyi (6) qin (3) qin dinasztia (1) rajzfilm (1) sárkány (1) shi (1) statisztikák (1) szabadságjogok (1) szülők (1) szülőtisztelet (2) találmányok (1) tang (1) tao (1) taoizmus (1) társadalom (6) tavasz (1) televízió (1) természet (1) tianjin (1) tigrisanya (1) tiltott (7) törtéenelem (1) történelem (5) tüntetés (1) újév (2) ünnep (2) utolsó (5) város (7) ven (1) wuxia (1) yang (1) yanni (1) yimou (1) yin (1) yuan dinasztia (1) zhang (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Ferenc Szabó00: Rohadjon meg az összes ilyen aberrált, primitív, barbár selejt szarláda. Nem kell mindent megzabál... (2020.07.16. 08:58) Kutyát enni jó...vagy mégsem?
  • Tíra Jándi: Az ozvegy nyugodtan ferjhez mehetett,ezt nem tiltottak,Kina nem India. Egy mandarin ovegyetol nem ... (2018.02.09. 22:39) A kínai tradícionális házasság és család
  • Link elek: Már nem Jack Ma a leggazdagabb, hanem Li Hejun. ~250%-ot emelkedett a cegenek az értéke 2014-ben ... (2015.02.10. 19:57) Kínai szupergazdagok
  • szepi64: hogyan írják helyesen? yin yang, vagy jin yang, vagy jin jang? (2015.01.20. 13:05) Yin-Yang és lefejezés
  • orvvadasz: A magyarok nem puhították a nyereg alatt a húst, viszont a kínaiak kutyát, macskát zabáltak fel. (2013.04.01. 20:24) Kik voltak a mandarinok?

Linkblog

2011.03.12. 17:03 huangati

Mikor foganjon meg a gyerek?-avagy a kínai asztrológia.

Talán egyetlenegy országban sem tették állami "hitvallássá" csillagjóslást, a Föld és Ég jeleiből való olvasást sehol sem vették annyira komolyan, mint Kínában. Már a legkorábbi írásos emlékektől (i.e. II-III. évezred) vannak bizonyítékaink arra nézve, hogy a királyok figyeltek a csillagászaik véleményére, a Zhou-kortól kezdve ez lett az udvari égkémlelők legfontosabb feladata.

Tudjuk jól, hogy Kínában minden fordítva van.:) (Ami nekünk a "fejlődés" szinonímája a nyugat", Kínában ez az elmaradott térségeket jelenti, ott a "kelet" jelenti a fejlődést, szemben a mi "kelet" asszociációnkkal.) Szóval a kínaiak nem a Nap szerint számolnak, hanem ők Hold-zodiákusban gondolkodnak. Kína egyetlen saját vallása, a taoizmus fejlesztette tökélyre azt a rendszert, amelyben az Ég kozmosza egyben a test mikrokozmoszát is jelentette, a csillagok állása a testre és lélekre vagy kedvező vagy kedvezőtlen hatást gyakorolt. Ez vezetett a szerencsés és szerencsétlen napok kidolgozásához is. (Egy korábbi bejegyzésben már tettünk róla említést, hogy még a kivégzéseket is ezekhez a napokhoz igazították.)

Nézzünk néhány példát: amikor az Ég és Föld holtponton áll, az ekkor fogant gyermek nyomorék, süketnéma vagy vak lesz. Ha a szerelmi beteljesülés mennydörgés. villámlás vagy vihar idejében történik, akkor a gyerek szellemileg nem lesz épelméjű. Ha nap- vagy holdfogyatkozás idején fogan, akkor vagy vízbe fullad vagy tűz áldozata lesz...stb. A ránk maradt írások részletesen elemzik azt, hogy mit mikor szabad csinálni, hogy az megfeleljen az égi rendelésnek.

A JiKing, a Változások Könyve nemcsak a konfuciánusok számára volt "szent kánon", de a taoista jósok is előszeretettel használták. Egyetlenegy fontosabb társadalmi esemény sem történhetett a jósok megkérdezése nélkül. Az "égi jóslást" a földjóslással egészítették ki, amely kis hazánkban is eredeti nevén, feng-shui ("szelek és vizek") néven ismert. (erről majd egyszer később...)

A taoista jósok és praktikáik nem egyszer tragédiákat okoztak. A Tang-dinasztia császárai közül jó néhány a "csodatévő" pirulák következtében halálozott el. Xianzong császár 824-ben, 30 évesen hunyt el. Fia Muzong 4 évvel később követte apját, majd az ő fia Jingzong 826-ban 18 évesen szenderült jobblétre. A Tang-császárok, csakúgy, mint a legendás első császár, igyekeztek életüket kitolni a végtelenbe és ez sokszor a végzetüket okozta.

A taoizmus azonban nemcsak felsőbb körökben vált népszerűvé, hanem az "egyszerű" nép vallása is lett. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a kínai ember a mai napig "babonás" és nagy jelentőséget tulajdonít olyan dolgoknak, amelyen a materiális eszméken nevelkedett nyugati ember csak nevet vagy nem:) Lássunk néhány példát:

Az esküvőn viselt ruháknak pirosnak, sárgának és/vagy fehérnek kell lenniük
A fekete, szürke vagy kék ruha viselete szerencsétlenséget hoz.

A legszerencsésebb szám a 8-as, mivel a szám szó szerinti jelentése is „siker” .
A legszerencsétlenebb szám a 4-es, mivel a szó jelentése „halál” is egyben. (Ezt a számot sokszor teljesen mellőzik a kínaiak – se emeletként nem létezik, se házszámként, a telefonszámokból, rendszámtáblákból is törlik, ha lehet.)

Nem szabad házasságba lépni azzal, aki nálunk 3 vagy 6 évvel fiatalabb-öregebb. Egy elhalálozott gyerekei és unokái nem vághatják le a hajukat 49 napig. A legromantikusabb szám a 7 -  a kínai valentin nap 7.7- re esik.

Szólj hozzá!

Címkék: asztrológia tao babonák taoizmus


A bejegyzés trackback címe:

https://kinablog.blog.hu/api/trackback/id/tr32733737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása