HTML

Kínablog

A sárkány fészkében

Kína: kalandozások a Középső Országban. Történelem, kultúra, társadalom, jog, gazdaság, művészet. (A blogon fellelhető valamennyi írás a szerző tulajdonát képezi, annak bármilyen formában való felhasználása kizárólag a szerző előzetes engedélyével lehetséges.) huangati@freemail.hu

Címkék

abortusz (1) afrika (1) agyaghadsereg (1) asztrológia (1) átnevelés (1) auótipar (1) autó (1) autópáylaépítés (1) babonák (1) beszélgetések (3) bűn (2) büntetés (3) büntetése (1) büntetőeljárás (1) bürokrácia (2) család (2) családtervezés (1) császár (7) császárkor (5) császárság (4) dél kína (1) demokrácia (1) diktatúra (1) dinasztia (1) első (2) emberijog (1) építészet (2) erkölcs (2) és (1) esküvő (2) étel (1) étkezés (1) eunuch (2) európa (1) facebook (1) fal (1) feleség (1) férj (1) fesztivál (1) film (7) filozófia (2) földrajz (1) fotók (1) gazdagok (1) gazdaság (7) guanxu (1) gyerekek (1) gyermeknevelés (1) gyógyszer (1) halálbüntetés (4) házasság (2) hivatalnok (2) hold (1) huangdi (2) huangti (1) internet (1) írás (1) irodalom (1) japán (1) jiabao (1) jog (7) jókai (1) kapitalizmus (2) karácsony (1) kert (1) kína (2) kínai (1) kivégzés (1) költészet (1) kommunizmus (5) konfucianizmus (4) konfuciusz (2) konyha (1) környezetvédelem (1) korrupció (1) közigazgatás (1) közmondás (1) kubiláj (1) kultúra (7) kulturálisforradalom (1) kutyahúsevés (1) lingchi (1) lunyu (3) magyar (2) magyarok (1) mandarin (1) Mao (1) mao (3) marco (1) mitológia (1) modern (2) mondások (4) mongolok (1) morál (1) munkatábor (1) munkavállalók (1) művészet (3) nagy (1) Nanking (1) népesség (1) nevelés (1) oktatás (1) orvoslás (1) peking (2) pénz (1) polo (1) puyi (6) qin (3) qin dinasztia (1) rajzfilm (1) sárkány (1) shi (1) statisztikák (1) szabadságjogok (1) szülők (1) szülőtisztelet (2) találmányok (1) tang (1) tao (1) taoizmus (1) társadalom (6) tavasz (1) televízió (1) természet (1) tianjin (1) tigrisanya (1) tiltott (7) törtéenelem (1) történelem (5) tüntetés (1) újév (2) ünnep (2) utolsó (5) város (7) ven (1) wuxia (1) yang (1) yanni (1) yimou (1) yin (1) yuan dinasztia (1) zhang (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Ferenc Szabó00: Rohadjon meg az összes ilyen aberrált, primitív, barbár selejt szarláda. Nem kell mindent megzabál... (2020.07.16. 08:58) Kutyát enni jó...vagy mégsem?
  • Tíra Jándi: Az ozvegy nyugodtan ferjhez mehetett,ezt nem tiltottak,Kina nem India. Egy mandarin ovegyetol nem ... (2018.02.09. 22:39) A kínai tradícionális házasság és család
  • Link elek: Már nem Jack Ma a leggazdagabb, hanem Li Hejun. ~250%-ot emelkedett a cegenek az értéke 2014-ben ... (2015.02.10. 19:57) Kínai szupergazdagok
  • szepi64: hogyan írják helyesen? yin yang, vagy jin yang, vagy jin jang? (2015.01.20. 13:05) Yin-Yang és lefejezés
  • orvvadasz: A magyarok nem puhították a nyereg alatt a húst, viszont a kínaiak kutyát, macskát zabáltak fel. (2013.04.01. 20:24) Kik voltak a mandarinok?

Linkblog

2011.09.17. 16:50 huangati

Kommunista ország e Kína?

Attól függ honnan nézzük. Egyébként sehonnan sem az. Gazdaságilag kőkemény kapitalizmus van, némi állami felhangokkal. Politikailag a diktatórikus keveredik az autoriterrel. Jogilag Kína lemásolta a nyugati államok jogi berendezkedését. A közigazgatási rendszer működése sajátságosan ázsiai. Társadalmilag...(Ennek leírása egy egész könyvet tenne ki.) Kínában ma dupla annyian támogatják a kapitalista rendszert, mint Franciaországban. Meglepő és mulatságos? Az.

Mao több méteres arcképe tekint le Kínára a Tiltott Város faláról az év 365 napján. Azért abban van valami szürreális, hogy néhány sarokra Maotól a kínaiak boldogan falják a "mekis" kajákat és hörpölik a kólát. Mao testét megőrizték az utókornak és mint valami "vásári majmot" mutogatják a turistáknak (csak úgy, mint Vlagyimir Uljanovot). A Mao által felszabadított Kína hamarosan újra a világ vezetője lesz. E felől senkinek ne legyen kétsége. (Már többször említettem ebben a blogban, de újra és újra: Kína a XIX. századig minden tekintetben előtte járt Európának.)

Mao szelleme tovább él: a kínai alkotmány preambuluma hivatalosan is deklarálja, hogy az ország Mao elvtárs iránymutatásain halad tovább. (Ebből persze semmi sem igaz). Kína megszűnt a lenézett ázsiai perifériának lenni a XX.sz végére. Az elnyomásból gazdaságilag (és félig jogilag is) felszabadított emberek ma már mernek álmodni és az álmaik valósággá válhatnak. Ma már mindenki vállalkozhat.

Mesés vagyonokat gyűjthet. Olyan autót vesz magának, amilyet akar. A parasztok gyermekei egyetemekre járhatnak. Az éhezés és a nyomor hamarosan a múlt homályába vész. Az emberek otthon nyugati filmeket néznek. Bárki járhat Armani öltönyben és hordhat a vállán Louis Vutton táskát - már ha van rá pénze. A világ egy kattintásra hever mindegyik kínaitól. Lassan már a szerzetesek is úgy ébrednek Lhászában, hogy bekapcsolják a netbookjukat. A családok ma már nem csak suttogva mernek politizálni. Az öntudatra ébredő kínai ember pert nyerhet valós jogsérelme okán a kínai állam ellen. Shanghaj ma úgy néz ki, mintha nem is Kínában járnánk, hanem valami másik bolygón. A világ Kínában megszűnt egy szürke, reménytelen világnak lenni...

A Kínai Kommunista Párt (KKP) kommunistának vallja magát. A világ televíziói a kommunista szuperhatalomként emlegetik Kínát.  Akkor most hogy van ez?

Teljesen nyilvánvaló, hogy gazdaságát tekintve Kína egy kapitalista ország. Már nem csak szavakban. 2004-től a kínai alkotmány elismeri az emberek magántulajdonát és azt védelem alá helyezi. A kínai kormányzat ettől eltekintve még rajta tartja az ujját a gazdaság ütőerén. Van állami beavatkozás? (Van. De melyik országban nincs?) A GDP 70-80%-a a magánszektorból származik. A KKP tagjai helyi szinten erősen befolyásolják a gazdasági-politikai életet, ők  az "ügyek urai". (De melyik országban nem erős emberek a helyi potentátok?)

A szabadságjogokat tekintve Kína nem Európa és lehet, hogy sohasem lesz az. Ezen a területen érvényesülnek legjobban a diktatúra polipkarjainak csápjai. Kínában 1 évben több tízezer tüntetés van, szinte mindegyiket szétkergetik. A szervezőket elviszik. A rendőrség a mai napig törvényesen tartóztathat le bárkit és küldhet "átnevelésre" bírósági ítélet nélkül. A sajtószabadság csak nagyon korlátozottan érvényesül, sztrájkolni tilos és a vélemény szabadsága a legkevésbé szabad. De ettől még Kína nem kommunista ország.

 A KKP szervezete, struktúrája és működése még a kőkemény sztálini időket idézi, azzal az óriási különbséggel, hogy Párt deklaráltan felvállalja a konfuciánus ideológiát, a "harmóniában és békében az emberekkel" nem csak üres szólam, hanem minden kínai így gondolkozik. Azonban ha jobban belegondolunk, lehet, hogy nem is olyan nagy botorság, hogy a KKP meghagyta a "kommunista" jelzőt a nevében: így az új generációknak is felsejlik abból valami, hogy honnan hová jutottak el az ország. Mao mára egy ikonná volt.

A fiatalok számára nem több, mint egy ember, akinek a képével órát, kártyát és tollat lehet venni, de hát van ilyen Ronaldós, meg Beckhames is.

A "kommunistázás" a nyugati hatalmak sajátja. Lehet, hogy így lehet még démonizálni egy ideig a "sárga veszedelem" forrását. Egyszer azért megkérdezném Obamától vagy Merkeltől, hogy mondják már meg, hogy mi a kommunista Kínában?

A kínai embertömegek ma már nem állnak a Párt mögött. Nem érdeklik őket az ideológiák. Ők csak jól akarnak élni és biztosítani akarják a gyerekeiknek a jövőt. A Yale egyetem rektora szerint a kínai egyetemek hamarosan Oxford, Cambridge és a Harvard közelébe érnek, a kínai kormányzat jüanmilliárdokat költ a felsőoktatásra, tíz év alatt megduplázták az egyetemek számát és a hallgatók létszámát. (Lenne miről példát vennünk ugye? Ha már keletről fú a szél...)

Kína vörös? Persze. Mindig is  az volt. A sárga mellett a több ezer éves császárság hivatalos színe volt. A kommunisták is a vöröset használták? Na és.

Kínában ma már csak a címer kommunista. De az nagyon.

A kínai himnusz utolsó két sorát meg maga Freddie Mercury is írhatta volna"...One heart, one soul,/One mind, one goal..."

 

 

 

 

5 komment

Címkék: modern kommunizmus kapitalizmus mao


A bejegyzés trackback címe:

https://kinablog.blog.hu/api/trackback/id/tr703234229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virágelvtárs 2011.09.21. 17:25:24

Jó és igaz, bár a fanyalgó és kommunistázó "véleményvezérek" minden szavába beleköthetnek. Egy ideig belementem vitába ezekért a dolgokért, de a kommunistázó-szabadságjogozók ilyenkor agresszívak lesznek, és fröcsög a nyáluk. Szó szerint. Úgyhogy rájuk hagyom, egy-két szakadt agitátor majd megmondja, hogy mi is a propaganda, ami nálunk ugye véletlenül sincs.

Anselmo 2011.10.16. 15:50:00

Annyi rendőrt sehol máshol nem láttam, mint Kínában. A metróban is pld bárkinek megnézhették, mi van a szatyorjában. Az is igaz, hogy velem nem cicóztak, de hát én nem is vagyok kínai. Bizonyos szempontból volt egy kis szocializmus-feelingem, más szempontból meg nem. Pld plázák nincsenek a szocializmusban, Kínában meg vannak.

komplikato 2011.10.29. 02:27:37

A piros szín emellett arrafelé eleve szerencse szín, ha anno a franciák vagy az oroszok kék zászlóval rohangáltak volna, Kínában akkor is vörös lenen a zászló.

Chouwen · http://doufukuai.blogspot.com 2012.07.09. 15:48:12

Hmm, amerre én járok, túl sok rendőrbe nem ütközök. Peking és Shanghai metróin kívül nem szokták ellenőrizni a csomagok tartalmát.

Kommunista-e Kína? - ez egy állandó, és nem túl szerencsés kérdés: valahányszor tipikus nyugati fogalmak Prokrusztész-ágyába akarjuk beletuszkolni Kínát. Kína valamennyi eszmerendszert a buddhizmustól a marxizmusig saját képmására formált, sosem volt klasszikus értelemben vett kommunizmus Kínában.

"Kínában 1 évben több tízezer tüntetés van, szinte mindegyiket szétkergetik. A szervezőket elviszik."
Ez igaz, tényleg rengeteg tüntetés van. Egy dolog azonban megjegyzendő: e tüntetések többségét egy-egy helyi pártvezető túlkapásai váltják ki, de alapvetően nem rendszer-ellenesek. Nem arról van szó, hogy az összes kínai csudajól érzi magát, ennek az óriási fejlődésnek rengeteg vesztese is van, kivált vidéken. Voltam elbaszottul elmaradott falvakban, távol a nagyvárosoktól, és akár magyar mércével is kiábrándító sorsokat láttam, ugyanakkor nem tapasztaltam azt a fajta letargiát és elkeseredést, amibe itthon sokkal gyakrabban belebotlok. 知足常乐 - megelégedni a meglévővel, valami ilyesmi hozzáállás jellemzi sokukat, sztoikus nyugalommal kezelik sorsukat, mégsem panaszkodnak minden esetben, mert az ő gyerekeik már sokkal jobban fognak élni, mint ők (legalábbis az esélyük megvan rá). Azok gyerekei pedig olyan szinten, amiről ők álmodni sem mernek.

"A rendőrség a mai napig törvényesen tartóztathat le bárkit és küldhet "átnevelésre" bírósági ítélet nélkül. "
Ez ma már - elsősorban az 500 millió internetfelhasználónak köszönhetően - nehezen lehetséges. Lehet, hogy 5 éve még el tudtak tussolni törvénytelen letartóztatásokat, rendőri túlkapásokat, rejtélyes haláleseteket, a kínai netpolgárok viszont elképesztő mozgósításra képesek, ha gyanúsnak ítélnek egy esetet, amiből kikényszerített vizsgálatok, és az illetékesek lecsukása is előfordulhat. Az utóbbi években erre számos példa volt.

"A kínai embertömegek ma már nem állnak a Párt mögött. Nem érdeklik őket az ideológiák. "
Az ideológia bizonnyal senkit nem érdekel, nem is erőltetik, viszont az egyéni vállalkozók mintegy 30%-a párttag. Mivel a gazdasági ill. a politikai elit igencsak összefonódik, a párttagságnak nagy értéke van manapság, egyszerűen több lehetőséghez jutnak, így nagy a versengés, sőt, egyes helyeken a hivatalnokvizsgákat is visszaállították! :)

huangati 2012.07.15. 15:50:08

@skandallum: köszi az értékes hozzászólást! Nem véletlenül van ez a blog:)
süti beállítások módosítása