HTML

Kínablog

A sárkány fészkében

Kína: kalandozások a Középső Országban. Történelem, kultúra, társadalom, jog, gazdaság, művészet. (A blogon fellelhető valamennyi írás a szerző tulajdonát képezi, annak bármilyen formában való felhasználása kizárólag a szerző előzetes engedélyével lehetséges.) huangati@freemail.hu

Címkék

abortusz (1) afrika (1) agyaghadsereg (1) asztrológia (1) átnevelés (1) auótipar (1) autó (1) autópáylaépítés (1) babonák (1) beszélgetések (3) bűn (2) büntetés (3) büntetése (1) büntetőeljárás (1) bürokrácia (2) család (2) családtervezés (1) császár (7) császárkor (5) császárság (4) dél kína (1) demokrácia (1) diktatúra (1) dinasztia (1) első (2) emberijog (1) építészet (2) erkölcs (2) és (1) esküvő (2) étel (1) étkezés (1) eunuch (2) európa (1) facebook (1) fal (1) feleség (1) férj (1) fesztivál (1) film (7) filozófia (2) földrajz (1) fotók (1) gazdagok (1) gazdaság (7) guanxu (1) gyerekek (1) gyermeknevelés (1) gyógyszer (1) halálbüntetés (4) házasság (2) hivatalnok (2) hold (1) huangdi (2) huangti (1) internet (1) írás (1) irodalom (1) japán (1) jiabao (1) jog (7) jókai (1) kapitalizmus (2) karácsony (1) kert (1) kína (2) kínai (1) kivégzés (1) költészet (1) kommunizmus (5) konfucianizmus (4) konfuciusz (2) konyha (1) környezetvédelem (1) korrupció (1) közigazgatás (1) közmondás (1) kubiláj (1) kultúra (7) kulturálisforradalom (1) kutyahúsevés (1) lingchi (1) lunyu (3) magyar (2) magyarok (1) mandarin (1) mao (3) Mao (1) marco (1) mitológia (1) modern (2) mondások (4) mongolok (1) morál (1) munkatábor (1) munkavállalók (1) művészet (3) nagy (1) Nanking (1) népesség (1) nevelés (1) oktatás (1) orvoslás (1) peking (2) pénz (1) polo (1) puyi (6) qin (3) qin dinasztia (1) rajzfilm (1) sárkány (1) shi (1) statisztikák (1) szabadságjogok (1) szülők (1) szülőtisztelet (2) találmányok (1) tang (1) tao (1) taoizmus (1) társadalom (6) tavasz (1) televízió (1) természet (1) tianjin (1) tigrisanya (1) tiltott (7) törtéenelem (1) történelem (5) tüntetés (1) újév (2) ünnep (2) utolsó (5) város (7) ven (1) wuxia (1) yang (1) yanni (1) yimou (1) yin (1) yuan dinasztia (1) zhang (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Ferenc Szabó00: Rohadjon meg az összes ilyen aberrált, primitív, barbár selejt szarláda. Nem kell mindent megzabál... (2020.07.16. 08:58) Kutyát enni jó...vagy mégsem?
  • Tíra Jándi: Az ozvegy nyugodtan ferjhez mehetett,ezt nem tiltottak,Kina nem India. Egy mandarin ovegyetol nem ... (2018.02.09. 22:39) A kínai tradícionális házasság és család
  • Link elek: Már nem Jack Ma a leggazdagabb, hanem Li Hejun. ~250%-ot emelkedett a cegenek az értéke 2014-ben ... (2015.02.10. 19:57) Kínai szupergazdagok
  • szepi64: hogyan írják helyesen? yin yang, vagy jin yang, vagy jin jang? (2015.01.20. 13:05) Yin-Yang és lefejezés
  • orvvadasz: A magyarok nem puhították a nyereg alatt a húst, viszont a kínaiak kutyát, macskát zabáltak fel. (2013.04.01. 20:24) Kik voltak a mandarinok?

Linkblog

2011.04.09. 16:51 huangati

A "tíz utálos cselekmény" Kínában

Még ma is elcsodálkozunk azon, ha azt látjuk a TV-ben, hogy embereket végeznek ki Kínában korrupcióért. Kína több évezredes jogi hagyományai alapvetően büntetésekre épülnek (lsd. legizmus). „Fa xing ye”, azaz a „törvény büntetés.” A császárkorban rendkívül súlyos büntetéseket szabtak ki, még a XX. Század elején is, amelyek az európai gyarmatosítóknak meglehetősen barbár cselekedetnek tűntek (ilyennek számított pl. a „lingchi” azaz az élve felszeletelés”).

Voltak olyan bűncselekmények, amelyek esetén nem volt bocsánat, az ezeket elkövetők nem részesülhettek amnesztiában, általában lefejezték őket, de néhányukon a „lingchi”-t hajtották végre. (Most erről képeket inkább nem teszek be ide, akit érdekel a google-ben rákereshet). Ezen bűntettek elkövetése esetén általában az elkövető családtagjait is megbüntették a kollektív büntetés ősi elve alapján, a család minden vagyona az államra szállt. A két legsúlyosabbnak minősülő bűntett esetében (lázadás, zendülés) az elkövető egyenes ági férfi rokonságára is halálbüntetés, a család többi tagjára pedig szolgaság várt, vagyonuk az államra szállt. Az árulás bűncselekményét elkövetőknek a fejét vették, a család többi tagjára – az előbbiekkel összehasonlítva - egy fokkal enyhébb büntetést szabtak ki, száműzték őket.

A többi súlyosabbnak minősülő bűntett esetében is bűnhődtek az elkövetők családtagjai. Kínában nem létezett nagyobb büntetés, mint a család „nevének” a megszégyenítése, a társadalmi stigmatizációt ezekben az esetekben a jog szabályai is támogatták.  A legsúlyosabb bűncselekények: a lázadás, zendülés, árulás, depraváció esetében, ezek tervezése olyan gonosztól való cselekedet, amely „bemocskolja az egész családot, és a gonosz kipusztításához el kell érni a gyökerekhez”, így „az egész család valamilyen módon osztozik a lázadó gonoszságában, és mindannyian megérdemlik, hogy meg legyenek büntetve”. Mindenkinek aki részt vesz e cselekmény elkövetésében, a büntetése lefejezés, az elkövető apjára és fiútestvéreire megfojtás várt – 75.életév alatt ill. 15 felett –, a többi rokonra egyenes ágon az ükunokáig bezárólag, illetve a legközelebbi oldalági rokonokra szolgaság várt. Az említettek teljes vagyona az államra szállt.

Az Európában is szabályozott cselekményeken kívül (felségárulás, zendülés, lázadás, emberölés, vérfertőzés) a konfucianizmus által keretbe foglalt etikai rend ellen vétőkre is súlyos büntetés várt (szülők iránti tisztelet elmulasztása vagy negligálása, kegyeletsértés.) A lázadás az uralkodói vagy szülői hatalom ellen a legsúlyosabb bűncselekménynek számított, ez került az első helyre. „A király foglalja el a legmegbecsültebb pozíciót és ő a címzettje az Ég becses rendelésének. Mint a menny és a föld ő azért cselekszik, hogy védelmezzen és támogasson, tehát apja és anyja legyen a népnek. Mint az ő gyerekei és alárendeltjeinek lojálisnak kell hozzá lenni és gyermeki szeretettel kell felé fordulni.” Ezért mindazok, akik „lázadók a szívükben”, szembemennek „az ég állandóságával és megsértik az emberi elveket.”

A második helyen szerepelt a zendülés, amely szerint „a személy megsérti a törvényeket és lerombolja a rendet, ellenében megy a moralitásnak és az erényes viselkedésnek”, ez a gyakorlatban az ősök templomainak, sírjainak, épületeinek lerombolását jelentette. A harmadik legutálatosabb cselekmény az árulás volt. E három cselekmény tervezése – „előkészülete” – is főbenjáró bűntettnek számított. A negyedik cselekmény a kontumácia, amely a legközelebbi felmenő családtagok sérlemére lehetett elkövetni, ide tartoztak az alábbiak: az apai felmenők megütése vagy emberölés előkészülete; az apai nagybácsik és feleségeik, idősebb báty vagy nővérek, anyai nagyszülők vagy a férj illetve szüleinek vagy apai nagyszüleinek megölése. Az ötödik cselekmény a depraváció, amely két különálló cselekményt takar: az egyik ha valaki egy háztartás legalább három tagját megöli, a másik pedig az, ha valaki az emberölés után megszentségteleníti a testet (pl. elégeti).

A hatodik a „nagy tiszteletlenség”, amely jelenti egyrészt a szent helyekről tárgyak elsajítását, másrészt a császár ingóságainak megkárosítását. A hetedik a gyermeki szeretet hiánya, a kódex értelmező rendelkezést is fűz ehhez: „Szolgálni valaki szüleit ez a gyermeki szeretet.”Ide tartoznak azok az esetek ha valaki megvádolja vagy megátkozza a szüleit vagy apai nagyszüleit, illetőleg ha a gyermek vagy az unoka ki akar bújni a szülőtartás kötelezettsége alól azáltal, hogy megosztja a családi vagyont vagy a háztartási regisztert. A cikk kommentárja szerint a „szülők elégtelen támogatása” is ide tartozi, azaz ha valaki „ellentmond a szülők vágyainak.” Szintén a szülőtisztelet elmulasztásának számít az is, ha valaki nem gyászolja meg a szüleit vagy a gyászperiódus alatt, mint házasságközvetítő működik közre más pár házasság kötésénél vagy zenél vagy erre kér másokat, illetőleg nem illő ruhában jár. E szabály alapján minden olyan cselekedettől tartózkodni kellett, ami felfokozott örömre adhatott okot. A nyolcadik cselekmény a diszkordia, amely az ötödik gyászfokozaton belüli rokonok megölésének kitervelése ill. eladása, valamint a férj illetőleg rokonainak megütése vagy megvádolása. A kilencedik cselekmény a „nem helyes viselkedés”, minden a „li” szabályrendszerének nem megfelelő viselkedés ide tartozott. Ez a tiltás magában foglalta mindazon cselekedeteket, amelyet valaki a főnöke, a prefektus, a magisztrátus, a tanár, a katonai parancsnok sérelmére követett el. Ide tartozik továbbá az is, ha valaki nem gyászolja meg a férjét, zenél vagy nem hord gyászruhát, illetve újraházasodik a gyászperiódus alatt. A tizedik kategóriába azok a cselekmények tartoznak, amikor valaki szexuális viszonyt létesít valamely közeli rokonával.



Szólj hozzá!

Címkék: jog kivégzés halálbüntetés büntetése lingchi


A bejegyzés trackback címe:

https://kinablog.blog.hu/api/trackback/id/tr112812356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása